RIJETKA ROBA

Vučić zbog šećera na noge digao i tajne službe, građani: ‘Nije bilo problema dok nisi počeo obećavati‘

Jedan od takvih prizora u nedjelju se počeo širiti društvenim mrežama u vidu snimke građana u dućanu u Novom Pazaru

Otimačina za šećer

 Screenshot Twitter

Srpski mediji javljaju kako je posljednjih mjeseci u trgovinama u toj državi sve češća nestašica pojedinih osnovnih proizvoda te kako situaciju dodatno pogoršavaju sami građani koji stvaraju nerazumne količine zaliha, a u samim trgovinama povremeno dolazi do natezanja i fizičkih sukoba zbog namirnica.

Jedan od takvih prizora u nedjelju se počeo širiti društvenim mrežama u vidu snimke građana u dućanu u Novom Pazaru koji su se doslovno otimali za pakiranja šećera. "Daj mi jedan paket, Boga ti! Daj meni jedan paket", mogla se čuti žena s viralne snimke.

Šećer je već tjednima rijetka roba na policama maloprodajnih trgovina u Srbiji, a česti su pisani apeli u trgovinama na kojima se kupci mole da kupuju najviše pet kilograma šećera pri jednoj kupnji.

Srbija je, slično kao i Hrvatska, ograničila cijene nekih namirnica kako bi zaštitila najranjivije skupine građana, no u Srbiji je ta mjera stupila na snagu još prošle godine. Poneki stručnjaci u Hrvatskoj upozoravaju da bi se i kod nas mogao ponoviti sličan scenarij jer bi umjetno spuštena cijena mogla dovesti do ograničenja prodaje.

‘Čisti gubitak‘

Član Izvršnog odbora za trgovinu HUP-a, Martin Evačić, rekao je kako zbog cijene šećera na europskoj burzi, zajedno s PDV-om u Hrvatskoj, znači da po umjetno postavljenoj cijeni na hrvatskom tržištu trgovci gube dvije kune po kilogramu šećera.

"Izgubit ćemo već i na ovome što imamo na zalihama, a kad se one istope, prodaja šećera bit će čisti gubitak koji si trgovci neće moći priuštiti pa šećera neće biti", izjavio je Evačić.

Da Srbija ipak možda pati od različitog problema, uvjeravaju i vlasti i proizvođači šećera koji tvrde da kupci jednostavno kupuju nerealne količine šećera u strahu od nestašice. Godišnja potrošnja šećera procjenjuje se na oko deset kilograma po osobi, pa je nevjerojatno da se kupce mora moliti da ne kupuju više od pet kilograma odjednom.

Ugrožavanje opskrbe

Tajnik Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, Žarko Malinović, rekao je ovog ljeta kako rast potražnje za šećerom u Srbiji nema nikakvo opravdanje u stvarnim potrebama stanovništva. "I nakon što je uvedeno ograničenje, ljudi neodgovorno kupe dva ili tri kilograma šećera svaki dan", rekao je Malinović i pojasnio kako to ugrožava opskrbu.

Malinović je u lipnju pozvao građane da budu odgovorni i shvate da šećerane imaju svoje kapacitete. "Džaba što rade u tri smjene i pakiraju šećer ako mi konstantno imamo rast potražnje", izjavio je. "Mi smo sa 16.700 tona šećera mjesečno udvostručili potražnju. Jednostavno nemate kapacitet da to upakirate."

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je i tajne službe da pokrenu posebnu istragu o uzrocima nestašice šećera, no rezultati te istrage još nisu poznati. U međuvremenu na srpskim društvenim mrežama cinično nude jednostavno objašnjenje zašto građani jurišaju na trgovine. Kažu kako nikoga nije bilo strah od nestašice sve dok Vučić nije svečano obećao da ničega neće nedostajati, a onda su pojurili u dućane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:39