‘VELIKI DAN ZA SRBIJU‘

Vučićev spektakl na ‘Nikoli Tesli‘: Dolazak cjepiva prenosio se uživo, najavljuje se i proizvodnja

Naši bi kapaciteti za proizvodnju bili do 20 milijuna, kazao je srpski predsjednik
 Andrej Isakovic

Nova pošiljka ruskog cjepiva Sputnjik V stigla je u Beograd u nedjelju navečer, a državna novinska agencija Tanjug prenosila je dolazak pošiljke uživo iz leta Air Serbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić osobno je dočekao pošiljku na aerodromu Nikola Tesla, i najavio kako se nada da će do kraja godine Srbija i proizvoditi rusko cjepivo.

“Danas je odličan dan za Srbiju,” kazao je Vučić nakon dolaska cjepiva. “Posebno bih se zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Ovo je pokazatelj koliko mu je stalo do srpskog naroda!”

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je kako dolazak novih 100.000 doza Sputnjik V cjepiva pokazuje kako se suradnja Rusije i Srbije na području suzbijanja koronavirusa odvija prema planu.

“Prijatelj se poznaje u teškim vremenima,” rekao je Harčenko. “Ova suradnja je potvrdila da smo prijatelji. Imamo bratske odnose, i u svakoj situaciji smo spremni pružiti pomoć jedni drugima.”

Harčenko je podsjetio kako će Srbija u prvoj fazi započeti punjenje, pakiranje i distribuciju ruskog cjepiva u Srbiji, te da se nada da će kasnije započeti i proizvodnju Sputnjika V.

Vučić je naglasio kako Srbija trenutačno raspolaže s 2,66 milijuna doza cjepiva, što s dosad cijepljenim građanima znači da je osigurano cijepljenje prvom i drugom dozom za 1,4 milijuna ljudi. Ukupno je ugovorena nabava dva milijuna doza ruskog cjepiva, još dva milijuna kineskog, čija bi prva pošiljka trebala stići do kraja tjedna, te milijun i pol doza Moderninog cjepiva, a računa se i na vlastitu proizvodnju.

“Naši bi kapaciteti za proizvodnju bili do 20 milijuna, sve što je preko pet ili šest milijuna doza bi podijelili našim prijateljima u regiji,” kazao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48