STEFAN NEMANJA

Vučićev spektakl prerastao u farsu, Srbija u nevjerici zbog 23-metarskog spomenika: ‘Dobili smo Dubai na Savi!‘

‘Rukovodstvo iz Beograda mi je u jednom trenutku reklo da u ruci ipak treba biti mač, a ne križ. Ja sam se iznenadio...‘, kaže autor
Spomenik Stefanu Nemanji, Aleksandar Vučić (u krugu)
 Afp

Dugoočekivani nacionalni i politički spektakl Vučićeva režima, otkrivanja spomenika osnivaču srpske državnosti i srednjovjekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu, kod glavnog kolodvora, pretvorio se u svojevrsnu farsu i izazvao nedoumicu u javnosti.

Naime, taj monumentalni spomenik visok 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i težak 80 tona, rad ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova (procijenjen na 12 milijuna eura), na kraju ne izgleda onako kako je bio predstavljen na maketi, koja je pobijedila na međunarodnom izboru prije pet godina.

Dakle, osnivač prve srpske države, u desnoj ruci drži mač, iako je prema projektu trebao držati križ, što je i logično, s obzirom na to da u lijevoj ima tekst Hilandarske povelje (Hilandar je jedan od najvažnijih manastira SPC-a i nalazi se na Svetoj gori Atos u Grčkoj). Srpska javnost bila je iznenađena tom nenadanom promjenom, pogotovo jer i kipari i umjetnici, govore da je položaj tijela Stefana Nemanje neprirodan za držanje mača. I sam Rukavišnjikov kazao je kako je bio iznenađen kada su mu iz Beograda tražili da umjesto križa stavi mač, ali on se nije bunio jer ispunjava želje naručitelja.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

- Rukovodstvo iz Beograda mi je u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba biti mač, a ne križ. Ja sam se iznenadio, ali sam rekao u redu, slušam - kazao je Rukavišnjikov.

No, sada je buknuo skandal. Naime, neki nezavisni mediji i oporbeni političari tvrde da je do te nagle i neprirodne promjene došlo, navodno, na zahtjev stvarnog financijera spomenika arapskih ulagača Beograda na vodi, kojima se činjenica da oni, kao muslimani, plaćaju spomenik s križem nije baš svidjela. Stoga je poznati beogradski publicist Petar Peca Popović na jednoj beogradskoj televiziji rekao kako je po svemu sudeći "spomenik Stefanu Nemanji izvanbračno dijete Beograda na vodi, odnosno Dubaija na Savi". Vučić, koji je za spomenik kazao "da nije vidio ništa ljepše", sebe doživljava kao direktnog nasljednika Stefana Nemanje, čak je i svom sinu dao ime Vukan kako je bilo ime Stefanova sina, i sebi stvara središnje mjesto u srpskom Panteonu.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

Za beogradski list Danas povjesničarka umjetnosti Aleksandra Davidov kaže kako je najsimptomatičnije da Stefan, zadržavajući isti položaj tijela, umjesto predviđenog križa, drži mač. Uzmite u obzir razliku u težini između ta dva elementa, i utjecaj težine mača na položaj tijela. Visoko uzdignuti mač bi značio da je figura u zamahu i u snažnom pokretu, što nije slučaj. Na planu simbolike, zamjena križa s visoko uzdignutim mačem ukazuje na to da je ratnički karakter Stefana Nemanje primaran. Izmijenjeni upadljiv detalj - mač umjesto križa - zvuči kao da nam netko kaže: "Laki je malo nervozan, pa zato mlati mačem". Ali taj Laki nema veze s velikim županom Stefanom Nemanjom, tj. Svetim Simeonom Mirotočivim. Više podsjeća na riječi jednog realnog lika: "Niko ne sme da vas bije", od kojih nam se svima ledi krv u žilama - kaže Davidov za Danas.

Prema ocjenama stručnjaka, stavljanje mača umjesto križa Stefanu Nemanji u ruku je ratna poruka koju aktualna vlast Aleksandra Vučića šalje svima oko sebe, u prvom redu susjednim zemljama. Tako i profesor filozofskog fakulteta Nenad Makuljević za taj beogradski list ističe kako je spomenik prepun ikonografskih nedosljednosti i karakteriziraju ga stalne izmjene pojedinih detalja i povećanje dimenzija - postavljanje uzdignutog mača umjesto križa značajna je ikonografska transformacija.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

Podignuti mač označava aktivnu djelatnost i to je najčešće trenutak borbe - rata. Na ovom spomeniku podignuti mač je u potpunoj suprotnosti sa simbolikom druge ruke u kojoj se nalazi tekst Hilandarske povelje. Tako da se istovremeno prenosi poruka o borbenom Stefanu Nemanji i smjernom vladaru koji je ktitoriše (osnovao) svetogorski manastir. To sve izazva konfuziju kod ljudi. Koliko konfuzije i nedosljednosti krase ovaj spomenik pokazuje i odluka da se on otkrije na dan Sv. Save kao da njegovi naručitelji ne znaju da i Stefan Nemanja ima svoj dan proslavljanja, koji je u veljači.

Očigledno da je sve oko spomenika potpuno podređeno željama i shvaćanjima naručitelja i njihovom ideološkom poimanju prošlosti i sadašnjosti - ističe profesor Makuljević.

I pisac Dejan Atanacković kaže: "Jasno je da je naručiteljima te statue od najveće važnosti bila veličina, da sve to bude nadmeno i moćno, a mač sasvim logično, i mnogo bolje od krsta, dovršava tu neizbježnu seksualnu simboliku o kojoj je nedavno govorio povjesničar umjetnosti Branko Dimitrijević. Iskompleksirani vlastodržac sasvim je eksplicitno postavio na Savski trg svoju falusnu fantaziju, svoje snove o potenciji, pa i odgovor na paničan strah od kastracije ogroman - jer naravno da je strah da će tu fantaziju neko prije ili kasnije 'otfikariti'. Kao što je poznato, taj vlastodrščev autoerotski ekshibicionizam koštao je građane Beograda i Srbije najmanje 10 milijuna eura", zaključuje Dejan Atanacković.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

Uzbuđenje režimskih medija izazvala je i karikatura u beogradskom NIN-u povodom otvaranja spomenika s naslovom "Naprijed u srednji vijek!", što smatraju ponižavanjem Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2021 18:19