SUDBONOSNI TRENUTAK

Vučićeva atmosfera paranoje i straha: ‘Sljedeća tri dana će nam biti najgora u zadnjih 10 godina!‘

Vučiću stvarno gori pod petama, ali ovakav tragikomičan igrokaz vidjeli smo već stotinjak puta

Aleksandar Vučić

 Afp/

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovno je ‘drama queen‘. Diže tenzije, stvara u Srbiji atmosferu straha i nesigurnosti, najavljujući da će se uskoro (u sljedeća tri dana) ponovno obratiti narodu s nekim sudbonosnim govorom, navodno je Kosovo u središtu, a mnogi zapravo smatraju da će biti riječ o uvođenju sankcija Rusiji, što on uporno odbija, ali je stisak iz Europe sve veći, ali ne treba zanemariti ni protupritisak iz Moskve.

No, kako kaže zastupnica zeleno-lijevog bloka u Skupštini Jelena Jerinić, "Vučić kreira neizvjesnost i svi napeto iščekuju njegov govor".

Ona sumnja da će tu biti "išta značajno novo", ali će se sve predstaviti kao još jedna spasilačka i mučenička misija Aleksandra Vučića.

- Sljedeća tri dana najteža su u posljednjih deset godina, kaže Aleksandar Vučić, a svi njegovi vjerni mediji donose tu dramatičnu izjavu na prvim stranicama.

Vučić stvara bizarnu dramu, pa izlaze ovakvi naslovi - "Vučić otkazao sva putovanja u inozemstvo, neće ići na skup COP 27 u Sharm El Sheikh gdje se očekuju i Joe Biden, Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen".

Gori mu pod petama

Dakle, Vučiću stvarno gori pod petama - ali ovakav tragikomičan igrokaz vidjeli smo već stotinjak puta. Osim toga, odlazi na konzultacije s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom i kineskom ambasadoricom Chen Boom.

Najavljuje se fatalna pa i kobna sjednica vlade, a u sve to uletjet će i krucijalan razgovor s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Porfirijem (Perićem). Vidjet će se i s predstavnicima Srba s Kosova. A čut će se i s izaslanikom EU za Kosovo, slovačkim diplomatom Miroslavom Lajčakom kojemu će "prenijeti stavove kosovskih Srba". Vučić neumorno radi, a želi da Srbija drhti ovog vikenda dok on ne kaže umirujuće slovo. Svi su na nogama. Srbija u atmosferi paranoje.

Mediji dodatno stvaraju katastrofičnu sliku i najavljuju odgovor Vučića kojeg sve više predstavljaju kao mesiju. A čuju se i prvi prijedlozi (Boža Spasić, nekadašnji operativac Udbe) da se promjenu Ustava kako bi se, poput Putinu, Vučiću omogućilo da se ponovno kandidira na predsjedničkim izborima.

Činjenica jest da se Srbija već dulje nalazi pod velikim pritiskom sa svih strana. Iz Bruxellesa su jasno Vučiću poručili da je prošao svaki rok za uvođenjem sankcija Rusiji te da, ako to ne učini, riskira zamrzavanje, pa možda čak i posvemašnju obustavu pregovaračkog procesa s EU, a onda to znači da bi mogla presušiti izdašna europska sredstva. Doduše, Vučić najavljuje da su u pitanju krucijalne odluke o Kosovu.

Posljednjih dana ponovno se uzburkalo, pa su s naslovnica provučićevskim medija naglo nestali "ustaše" i NDH, a sada su ponovno u modi "Šiptari" koji "kreću u još jedan pogrom nad Srbima". Prije koji dan Vučić je podigao svoje MiG-ove 29 zbog drona koji je, navodno, doletio s Kosova i navodno "špijunirao vojarne srpske vojske".

Podizanje borbene gotovosti

Zastupnik Demokratske stranke Dragan Rakić u beogradskom Danasu reći će kako je navodno podizanje borbene gotovosti i prelijetanje avijacije zbog nekakvog drona kakvim se snimaju svadbe te ponovne najave nekakvih sukoba i ratnih stanja - osim što su sramotne, i štetne i opasne".

Analitičar Zoran Kusovac nam kaže da Vučić možda radi ovaj pritiska, kako bi skrenuo pažnju sa sporazuma koji je nedavno u Berlinu s ostalim zemljama zapadnog Balkana - Srbija, Crna Gora, Sjeverne Makedonija, BiH, Albanija i Kosovo - potpisala premijerka Ana Brnabić. Radi se sporazumu koji predviđa slobodu kretanja s osobnim karata, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata u zemljama regije, što se u dijelu srbijanske javnosti shvatilo kao "formalno priznanje Kosova". Naime, on zbog toga nije ni išao u Berlin nego je izložio Anu Brnabić na koju ako zagusti može svaliti sav teret.

No, bez obzira na klimu opstanka i apokalipse koju stvara, Vučić jest u nebranom grožđu, ali on mora poput kakvog superheroja izvaditi stvar u zadnji čas. No, što se može očekivati, osim stvaranja drame samo zbog njegovanja osobnog kulta. Dakle, osim što se mora jasno odrediti prema sankcijama Rusiji ili podnijeti konzekvence tog odbijanja, na stolu mu je i francusko-njemački plan o Kosovu, koji navodno sadržava nekoliko, po Vučića, nepovoljnih točaka. Iako, kažu, više od Srbije ne traže da formalno prizna neovisnost Kosova, ipak se zahtijeva da se "prizna činjenica neovisnosti" te da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, pa tako ni u UN-u.

Kriza zbog tablica

Isto tako, Vučić će možda dobiti tzv. Zajednicu srpskih općina, ali ona neće imati ingerencije kakvima se on nadao - nešto poput Republike Srpske. Bosnizacija Kosova neće proći. ZSO, dođe li do toga, neće imati "snagu" RS-a u BiH. Zapad, sada dok je Rusija zapela u blatu ukrajinskih stepa, želi riješiti i definirati Kosovo, kako to više ne bi bio ni problem koji će destabilizirati regiju, niti remetilački adut Rusije na Balkanu.

Trenutna "kriza" nastala je zbog registarskih tablica, koje će Srbi s Kosova ipak morati mijenjati na legalne kosovske, ali će se rok vjerojatno produljiti za još desetak mjeseci. Iako nije poznato kako će završiti Vučićev otužni dramolet, on će ipak morati donijeti neke, vjerojatno nepopularne, odluke.

Uz sve to, ponovno mu se otvara i pitanje "rudnika litija", odnosno Rio Tinto, a srbijanska javnost se pita i što sadrži "tajni sporazum" s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i navodnim odobrenjem da Kinezi provode geološka istraživanja po Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 08:15