PUCA PRIJATELJSTVO

Vučićeve jadikovke počele ozbiljno živcirati i samog Putina: ‘Pripazite tko će vam ući u Vladu‘

Glasnogovornica Sergeja Lavrova, prvog Putinova diplomata, Marija Zaharova pokazuje da Moskva ima sve manje strpljenja za njegovo plakanje da je pod pritiskom

Maria Zaharova, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 Profimedia, Afp

Aleksandar Vučić nastavlja naricati nad svojom mučeničkom sudbinom i time što odolijeva uvesti sankcije Rusiji, što se od njega iz Bruxellesa, kao zemlje koja vodi pregovore o članstvu u EU, traži.

U nedjeljnom intervjuu režimskoj TV Prva rekao je da su sankcije protiv bilo koje zemlje "beskorisne i amoralne" te kako bi, da uvede sankcije Rusiji, bio proglašen herojem i najvećim demokratom, ali da mu je teško.

Sjedenje na dvije stolice neće mu još dugo moći biti opcija. Jasno mu je poručeno da mora odabrati stranu jer od toga ovisi ne samo daljnji proces pridruživanja nego dovodi u pitanje i ekonomske i financijske odnose s EU. No, i u Moskvi su nanjušili da bi im Vučić mogao okrenuti leđa pa su mu ovih dana poslali i vrlo jasnu poruku "da pazi što radi" te kako "očekuju da će u skoroj budućnosti imati mogućnost iskazati i potvrditi svoju privrženost prijateljstvu s Rusijom".

'Opredijeli se više'

Glasnogovornica Sergeja Lavrova, prvog Putinova diplomata, Marija Zaharova pokazuje da Moskva ima sve manje strpljenja za njegove jadikovke o pritiscima sa Zapada i kompromise koje mora raditi. I Moskvi pomalo počinje ići na živce Vučićevo izvlačenje i oni traže da se konačno opredijeli za stranu, posve su mu jasno poručili.

Podsjetimo da u Kremlju nisu rado prihvatili objašnjenja zašto je Srbija dva puta u UN-u glasovala, kako kažu, za "antiruske rezolucije" - o tome da je izvršila agresiju i ona kojom se izbacuje iz UN-ova Vijeća za ljudska oprava (sjetimo se da se zbog toga Vučić snishodljivo ispričavao ne samo Rusima nego se morao ispričavati i Kinezima).

Vučić se kune da je bio izložen "kolosalnim pritiscima" iz Washingtona i Bruxellesa, ali da ipak nije uveo ekonomske sankcije Rusiji koje se od njega traže. "Primili smo k znanju pritiske kojima je Srbija izložena, o kojima nam govore srbijanski političari, ali i izjave da je nama Srbija prijatelj", rekla je Zaharova i upozorila Beograd da "možda mi na različite načine shvaćamo što znači prijateljstvo".

'Ako smo prijatelji...'

Zaharova je rekla kako shvaća da je Srbija pod pritiscima, ali "ako ste već s nekim prijatelj, onda se tako morate i ponašati", te je jasno poručila Vučiću da ponašanje i opravdavanje Srbije "ne može razumjeti ako dolazi od nekog tko vam je prijatelj". Zaharova je dodala da u Beogradu znaju rusku poziciju u, kako kaže Zaharova, "ukrajinskoj krizi". "U Srbiji znaju etimologiju ukrajinske krize. Ne jednom smo im sve objasnili", rekla je i poručila Vučiću kako je "važno shvatiti da ovdje nije riječ samo o podršci Rusiji nego su na kušnji principi prijateljstva". Kako bi bilo posve jasno što Kremlj želi, Zaharova je bez uvijanja Vučiću praktički poručila da "ako smo prijatelji" - nikakvi pritisci i nikakvi kompromisi ne mogu biti opravdanje.

No, Vučićevim mukama nije tu kraj. Kako piše uvijek dobro obaviješteni moskovski list Komersant, Vladimir Putin poručio je Aleksandru Vučiću kako bi bilo poželjno da u srpsku vladu bude "uključeno što više političara koji se zalažu za tješnje odnose s Rusijom".

Rado bi vidjeli Dačića

List napominje da se lider Socijalista Ivica Dačić, nekadašnji bliski suradnik Slobodana Miloševića (kao uostalom i sam Vučić), smatra jednim od ključnih proruskih političara u Srbiji kojeg bi Rusi i dalje rado gledali na visokoj poziciji. A kako se spekulira, Vučić bi novu postizbornu vladu, ako je ikako moguće, sastavio bez njega.

Dačića bi izbjegao, a koaliciju bi radio s proorbanovskim Savezom vojvođanskih Mađara, što smatra da bi Moskvi bilo po guštu. No, čini se da to s Mađarima Moskva ne smatra lošim potezom, ali oni bi, kako se nagađa, postavili još jedan dodatni zaštitni mehanizam - "svog" Ivicu Dačića, zlu ne trebalo.

Pogotovo jer se čaršijom šire glasine da bi Vučić "da učini Zapadu" u vladi ostavio kompromitiranog, ali navodno prozapadnog Nebojšu Stefanovića te dodao još i Marka Đurića, čiji je veliki adut kao ambasadora u SAD-u bilo nedavno napadno dugo rukovanje s Joeom Bidenom.

Problem za Vučića jest i to što je i Putin bio vrlo jasan u svojim zahtjevima, pa Vučića očekuju teški dani odabira. Prema onome što se pretpostavlja, Vučić će do krajnjih granica, možda sve do jeseni, otezati s formiranjem nove vlade, iako nakon izbora ima mogućnost to učiniti u samo dva-tri dana.

Prvo se govorilo da će rastezati tako što bi se pravdao pred Zapadom da mu "tehnička vlada" ne može donijeti tako delikatnu odluku kakva je sankcije Rusiji, a sada mu je Moskva svojim zahtjevima i pritiscima dala razloga da odugovlači i zbog Dačića i nekih drugih Kremlju milih političara, poput Aleksandra Vulina kojeg bi, kažu, Vučić poslao što dalje od Beograda, u Peking, za ambasadora, što se Kremlju, navodno, isto ne mili.Na vagi mu je dosta tereta i "sudbonosnih" odluka, kako o tome pišu provučićevski mediji, a i on nastavlja stvarati psihozu unutar srbijanskog društva, predstavljajući sebe kao kakvog parabiblijskog Joba. Vučić tako čeka ishod ofenzive koju Rusi namjeravaju uskoro početi na Donbasu, ali se uzda i u pobjedu Marine Le Pen u Francuskoj, koja bi išla na ruku Putinu i poremetila odnose unutar EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:04