PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučiću na sajmu šljiva dobacivali da je izdajnik: ‘Hrvati me žele optužiti? Mogu me i uhititi, samo neka me puste u Jasenovac‘

Predsjednik Srbije je ponovno poručio da nikada više neće biti Bljeska ni Oluje te se opet požalio što nije pušten u posjet Jasenovcu

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/ Cropix

Nije baš bilo ugodno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u petak dok je držao govor na Sajmu šljiva u Osečini. Naime, tijekom Vučićeva govora iz dijela publike čuli su se povici "izdajniče jedan", "prodali ste Kosovo"… Vučić nije mogao izdržati i reagirao je na dobacivanja, kako prenosi Nova.rs.

"Odmah da vam kažem, prošli put kad sam bio, bilo je njih 10, 12 koji su dobacivali i mislili da me mogu prekinuti. Oni su mislili da će time nešto o meni da kažu, naprotiv, govorili su o sebi. Ovoga puta mogli su da pronađu jednog, ne ide, sve je manje. Kako ćete da objasnite nekome da je protiv Srbije, a bori se za Kosovo koje su neki drugi na tacni predali. Kako ćete da nazovete izdajnika nekoga tko jedini u cijeloj Europi nije uveo sankcije Ruskoj Federaciji", upitao je Vučić.

Vučić je rekao kako ne želi voditi, kako kaže, neodgovornu politiku, već da želi sačuvati "mir i stabilnost", da Srbija ne treba ići "grlom u jagode", već da mora čuvati svoju djecu i svoj mir.

Vučić spreman na optužnicu i uhićenje

"Nikada se više neće ponoviti ni Oluja, ni Bljesak, niti će itko protjerivati naš narod na traktorima ili bilo čemu drugom i to moraju dovoljno dobro i dovoljno jasno da razumiju", rekao je on.

Srbijanski predsjednik izjavio je u petak da je spreman i za optužnicu i uhićenje kojima mu se prijeti u Hrvatskoj zbog izjava iz 1995. godine, ali samo traži da mu se dopusti posjet Jasenovcu i odavanje počasti ustaškim žrtvama.

"Pogledajte šta je sve izazvala moja želja da položim cvijet na Jasenovački cvijet. Nijednu ružnu riječ nisam rekao", izjavio je Vučić novinarima u Osečini na upit kako komentira nastavak kampanje u hrvatskim medijima protiv njega i najavu moguće optužnice, prenosi Hina.

"Pogledajte kakvu je to histeriju izazvalo", rekao je Vučić i poručio da ga mogu i uhititi.

"Zbog čega? Zbog riječi od 1995.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvijet. Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih čelnika podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi da se takvim glupostima uopće neki ozbiljan čovjek bavi", rekao je Vučić.

Htio u nenajavljen posjet Jasenovcu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ovaj tjedan da i Hrvatska "ako bude loše volje"... može optužiti Vučića "zato što je divljao na teritoriju Hrvatske ‘95. godine". Rekao je to komentirajući optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika.

Vučić je ponovio da "nijednu tešku riječ niti nešto loše" nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Srbijanski predsjednik Vučić imao je namjeru 17. srpnja posjetiti spomen područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše tadašnje samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske držale zatočenima i ubijale Srbe, Židove, Rome, hrvatske antifašiste.

No, posjet je bio zamišljen kao privatni te nije bio najavljen. Hrvatske vlasti stoga su odbile mogućnost posjeta navodeći da nije sukladan uobičajenoj diplomatskoj praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33