VRIJE U BEOGRADU

‘Vučiću, Šiptare!‘: Nacionalisti povezani s Wagnerom stigli pod prozore ureda, to je poruka iz Moskve!?

Vučić: Svi koji prijete ubojstvima će odgovarati!; Uhićen pripadnik Patrole kod kojega je pronađen snajper

Prosvjedi u Beogradu

 Oliver Bunic/Afp

Pripadnici ultradesničarske organizacije Narodne patrole, koji navodno funkcioniraju kao neka vrsta produžene ruke ruske plaćeničke vojske Wagner u Srbiji, prosvjedovali su u Beogradu pod prozorima Vučićeva ureda na Andrićevom vencu, mada je glavni skup bio kod spomenika zadnjem ruskom caru Nikolaju II., gdje je bio transparent "Vučiću, Šiptare", što je pogrdni naziv za Albance.

Optuživali su Vučića za izdaju Kosova, tražili da odustane od njemačko-francuskog prijedloga za rješavanje kosovskog pitanja jer u protivnom zahtijevaju njegovu ostavku te ga upozoravali da ne uvodi sankcije Rusiji.

No čini se da to nisu bili samo usputni folklorni prosvjedi zadriglih ultranacionalista, kojima bi on mogao mahati u Bruxellesu kao šuplji alibi - "ako mene skinu, vidite tko dolazi", nego bi to mogla biti i upozoravajuća poruka iz Moskve. Naime, osim samog Vučića, većina srpskih radikalno-desnih i konzervativnih stranaka te pokreta "navezana" je na Rusiju.

image

Aleksandar Vučić

Andrej Isakovic/AFP

Narodne patrole koje vodi Damjan Knežević vrlo su bliske ruskim paramilitarnim skupinama kakva je Wagner, a poznate su i po tome da napadaju Ruse koji su se doselili u Srbiju i istupaju protiv rata u Ukrajini, napadaju i srpske liberale te demokrate. Na skupu se molilo za "rusku pobjedu u Ukrajini" ("Dat će Bog da pobijedite").

Upravo su oni nedavno naslikali u središtu Beograda veliki Wagnerov mural, potpisavši se ispod njega, da se zna tko su autori. Istodobno, u srbijanskim medijima, poput Russia Today Balkan koji emitira iz Beograda, pojavili su se spotovi i oglasi kojima se Srbi pozivaju da se pridruže Wagneru u ratu u Ukrajini, a prema nekim informacijama, njihovi pripadnici bili su i na nedavnim barikadama na sjeveru Kosova među tamošnjim Srbima. Neki mediji navode da su se wagnerovci "ekipirali" na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

No da to nisu samo prazne priče, pokazuje i izjava samog predsjednika Aleksandra Vučića povodom tih prosvjeda - "Da biste voljeli nekog drugog, valjda je normalno da prvo volite svoj narod, a ne da se dičite vezama s nekim drugim, radeći protiv svog naroda i države. Meni nije potrebno da me netko iz Wagnera tapša po ramenu i da mi objašnjava šta smijem i što ne mogu raditi". Vučić je rekao kako će "svi koji prijete ubojstvima odgovarati", a uhićen je pripadnik Patrole Dejan Boboček kod kojega je pronađen snajper, objavila je novosadska policija.

image

Policija na prosvjedu

Oliver Bunic/Afp

Zanimljivo je kako je, istoga dana kad su se "odigravali prosvjedi" u Beogradu, ruski prorežimski politolog i stručnjak za Balkan, Ivan Mezjuho, rekao za tamošnju postaju 5-tv kako je Vučić pod velikim pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji te se "nada da neće doživjeti sudbinu Viktora Janukoviča", odbjeglog ukrajinskog predsjednika.

- Kako se sve završilo za Janukoviča i Ukrajinu, znamo. Ne želim takav usud Vučiću i Srbiji - rekao je Mezjuho koji navodi kako su prosvjedi pokazali svima pa i Vučiću da "su Srbi nastrojeni prijateljski prema Rusiji i Rusima". Ruski politolog kaže kako je situacija u Srbiji vrlo napeta, pa čak "na rubu rata" te da zbog pritiska Zapada i opće situacije u Europi "Vučiću preostaje samo jedno - da lavira i balansira". Mezjuho je zamjerio Vučiću što je rekao da ne priznaje Krim i novoanektirana područja Ukrajine kao ruska područja - "mogao je ignorirati tu temu i šutjeti" - rekao je Mezjuho.

image
Oliver Bunic/Afp

Osim toga, ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko, kojega nazivaju "Putinovim gubernatorom za Balkan", poručio je kako njemačko-francuski plan za Kosovo nije "osnova za dugoročno rješenje" te da u "svojoj biti predstavlja međunarodno priznanje neovisnosti Kosova". Uz to, Bocan-Harčenko je za srbijansku agenciju Beta rekao kako nema straha da se Vučić "odmetnuo" od Rusije jer, kaže kako je na zasjedanju Skupštine o Kosovu "bio odlučan i jasan u tome da je odbio njemačko-francuski plan".

- Ne znam zbog čega se u pojedinim srbijanskim medijima ističe da bi predsjednik Vučić mogao prihvatiti taj plan kad je rekao da je on neprihvatljiv za Beograd. Mislim da ne postoji ni najmanja mogućnost da Srbija prihvati taj plan - istaknuo je Bocan-Harčenko te time poslao poruku na koji način je Moskva shvatila "njegov istup u Skupštini o Kosovu". Kremalj je, dakle, rekao svoje, a da to potvrdi, čini se da su mu poslali i ultraradikale da mu protutnje ispod prozora s ruskim zastavama, kako bi bilo jasno da Kremlj ima mehanizme i dovoljno svojih ljudi da mogu destabilizirati Srbiju, odnosno Vučića, ako zatreba.

Konačno, sličan scenarij ovih dana provodi se i u Moldovi. Svojom proruskom politikom Vučić se zaigrao i postao njezinim taocem, što on želi iskoristiti u "prenemaganju pred Bruxellesom" koji već pomalo gubi strpljenje. Vučić je tako pred velikim izazovima, a za "ovratnik" mu dišu svi od Rusa i Zapada do srpske krajnje desnice, kojoj zapravo i on sam pripada i koju on kontrolira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58