UGOVOR OD 3 MLRD. €

Vučiću su puna usta toga da kupuje Rafale, a pogledajte što pišu Francuzi: ‘Evo naših zahtjeva prije nego prodamo!‘

Francuska namjerava dobiti potvrdu o političkim zbivanjima u Srbiji

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

 Fred Tanneau/Afp

Francuska namjerava dobiti potvrdu o političkim zbivanjima u Srbiji prije nego što zaključi prodaju, koja bi mogla Macronovoj vladi donijeti tri milijarde eura, prenosi francuska BFM TV.

Hoće li Srbija uskoro imati zrakoplove Rafale? To tvrdi predsjednik Aleksandar Vučić, koji je prošloga tjedna posjetio Pariz. Srbijanski čelnik naoružava svoju zemlju, nabavlja oružje iz Europe, Kine i Rusije, pri čemu se u dest godina vojni proračun utrostručio, javlja BFM.

„Zaključili smo, čini mi se, konkretni dogovor o kupnji Rafalea. Očekujem potpisivanje ugovora u iduća dva mjeseca, u nazočnosti francuskog predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju“, poručio je Vučić iz Pariza.

Tvrtka Dassault Aviation trenutačno odbija govoriti o mogućoj prodaji zrakoplova Srbiji. Ugovor, koji bi podrazumijevao desetak aviona, mogao bi Francuskoj donijeti tri milijarde eura, ali prije toga vlada se želi informirati o političkim zbivanjima u Srbiji.

„Sve europske zemlje se naoružavaju, pa moramo i mi", izjavio je u ožujku Aleksandar Vučić.

"Nikad nisam u potpunosti zadovoljan, ali naše vojne sposobnosti od prije deset godina neusporedive su s današnjim“, naveo je.

Srbija izdvaja 2 posto BDP-a za nabavku naoružanja i vojne opreme. Investicije su zadnjih godina u stalnom porastu. Između 2012. i 2023. godine vojni proračun Srbije se utrostručio i dosegao brojku od 1,4 milijarde eura. Više od budžeta ostalih pet balkanskih zemalja zajedno, prenosi francuski BMF.

image

Zrakoplov Rafale F3R

Fred Tanneau/Afp

Između 2014. i 2023. godine Srbija je potrošila 2,67 milijardi eura na nabavku oružja - prije svega za nabavku kineskog protuzračnog sustava FK-3, ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, kao i ruskog obrambenog sustava Pancir.

Priča o Rafaleima je, međutim, puno složeniji. Povezanost čelnika Srbije s Vladimirom Putinom predstavlja problem za Pariz. Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije uvela sankcije Rusiji, po uzoru na zapadne zemlje.

Krajem ožujka, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić posjetio je Moskvu, što je, prema ocjeni srpske diplomacije, bila prilika za unapređivanje "prijateljskih veza Srbije i Rusije”.

Prije svega, nabava oružja i vojne opreme iz Rusije i Kine nisu prekinute bez obzira na rat u Ukrajini i rusku agresiju 2022. godine. Srbijanski predsjednik je u veljači s ponosom predstavio svoje najnovije vojne akvizicije: ruski Repellent, sustav protiv dronova, kao i kineske dronove. On je također obećao da će do kraja 2024. godine staviti u proizvodnju bespilotnu letjelicu koja nosi eksploziv, proizvedenu u Srbiji.

Francuska je već neko vrijeme posvećena intenziviranju suradnje sa Srbijom u sektoru obrane. Bilateralni sporazum o suradnji u području obrane je na snazi od 2011. godine, a obnovljen je 2019. godine. Ta suradnja ne svia se svima.

„Bilo bi besmisleno da Pariz, s jedne strane, spominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge prodaje izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, prenose francuski mediji izjavu politologa Jasmina Mujanovića.

Prodaja Rafalea savezniku Moskve „bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila da informacije procure u Kinu i Rusiju“, smatra on.

Kako se navodi u Bijeloj knjizi obrane Srbije, objavljenoj 2023. godine, „najveći sigurnosni izazov“ za Beograd je s druge strane granice s Kosovom. Francuski predsjednik je među uvjetima naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima s Kosovom, piše BMF.

Međutim, ako dođe do prodaje Rafalea, „francuski borbeni avioni mogli bi se upotrijebiti za zastrašivanje Kosova, upozorava Jasmin Mujanović.

Avion koji je ušao u upotrebu 2004. godine i koji bi trebalo letjeti do 2060-ih, predstavlja sam vrh francuske industrije naoružanja i njenog izvoza, pišu francuski mediji. Sedam zemalja već ima Rafale, ili su zaključile ugovore o kupovini istih: Egipat, Katar, Indija, Grčka, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:55