IZVANREDNA PRESICA

Vulin razotkrio ‘veliku urotu‘: ‘Pripreman je atenat na Vučića, znamo tko stoji iza toga‘

"Na čelu te kriminalne organizacije nalazi se crnogorski državljanin Radoje Zvicer"

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin

 Jure Miskovic/Cropix

Organizirana kriminalna skupina, na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, pripremala je atentat i ubojstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priopćio je u petak navečer srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je na izvanrednoj konferenciji na novinare rekao kako je "posredstvom Europola, koristeći službene vidove komunikacije između policija", 14. siječnja od pripadnika policije jedne zemlje članice Europske unije dobivena informacija pod oznakom 'hitno', ne navodeći o kojoj je državi riječ.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je "službeno obaviješteno" o postojanju organizirane kriminalne skupine "sačinjene od državljana različitih zemalja, koja za cilj ima ubojstvo, atentat na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Vulin na konferenciji poslije koje je MUP objavio i priopćenje s njegovim navodima.

Nakon što su se "na više ekspertnih razina uvjerili u kvalitetu i vrijednost dobivene informacije", pripadnici MUP-a i Sigurnosno-informativne agencije (BIA) su, zajedno s Europolom i partnerskom službom od koje je informacija dobivena, pokrenuli, kako je rekao Vulin, "opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije, koja za cilj ima ubojstvo predsjednika Vučića".

„Na čelu te kriminalne organizacije nalazi se crnogorski državljanin Radoje Zvicer, za kojim je Srbija već raspisala tjeralicu, organizator i jedan od vođa 'kavačkog klana', odgovoran za šverc i ilegalnu prodaju narkotika, ali i organizaciju i naručivanje više ubojstava koja su počinjena na teritoriju Srbije, Crne Gore ali i drugih zemalja“, ustvrdio je Vulin.

On je naveo kako predstoji da istraga utvrdi je li Zvicer tu "zločinačku organizaciju okupio i organizirao da bi ubili predsjednika Vučića po vlastitom nahođenju ili zato što je dobio naređenje od svog političkog šefa".

O "svakom saznanju do koga budu došli operativnim radom" MUP i BIA će obavještavati tužiteljstvo, naveo je Vulin.

O navodnim pripremama atentata na Vučića srbijanska javnost je posljednjih godina obaviještena više puta.

Posljednju u nizu tih informacija priopćila je u listopadu 2021. premijerka Ana Brnabić, ustvrdivši da je Vučićevo ubojstvo, navodno, pripremano na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji početkom te godine u Beogradu.

Provladini mediji tada su tvrdili kako je Vučića osiguravalo "više od 850 specijalaca".

„Mislim da su ga htjeli ubiti i prije, tijekom i poslije otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, ali danas je, čini mi se, taj narativ razbijen. Mi ćemo nastaviti istragu i zaštićenih neće biti“, rekla je Brnabić 24. listopada 2021. za komercijalnu provladinu TV Pink.

Četiri godine ranije, u listopadu 2016., u šumi nedaleko od Vučićeve roditeljske kuće u prigradskom naselju Jajinci otkriveno je oružje za koje se tvrdilo da je dio priprema za atentat na Vučića i njegova brata Andreja.

"U vezi sa slučajem Jajinci saslušano je 97 sigurnosno zanimljivih osoba", izjavio je tadašnji ministar policije Nenad Stefanović.

Rezultati i status tih istraga do danas nisu poznati javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33