DIV SE BUDI

VULKAN NA ISLANDU SE BUDI NAKON TRI STOLJEĆA SNA Erupcija se može dogoditi svaki čas, izdana uputstva za evakuaciju

 
 Print screen / Youtube

Na Islandu se budi dugo uspavani vulkan Öræfajökull koji je zadnji put bio aktivan 1727. godine. Vulkanolog Ármann Höskuldsson kaže kako je situacija oko Öræfajökulla 'daleko od normalne'. U okolici je mnogo geotermalne vrućine, a kaldera vulkana se produbila za nekih 20 metara.

Znanstvenici s Geološkog instituta Sveučilišta Islanda načinili su 3D prikaz vulkana koji indicira da su se pojavile i pukotine koje se rapidno povećavaju.

3D prikaz je načinjen pomoću različitih informacija uključujući i fotografije koje je snimio Ragnar Axelsson u dva navrata tijekom mjeseca studenog tijekom preleta ledenjaka ispod kojeg je vulkan.

'Oko kaldere smo uočili mnogo više pukotina nego prvi put. Sama kaldera je značajno potonula, naročito u smjeru jugozapada', kaže Ingibjörg Jónsdóttir, glasnogovornica Sveučilišta.

Zbog opasnosti od erupcije, objavljen je plan evakuacije područja oko vulkana, a Služba civilne zaštite poduzima sve mjere predostrožnosti. Erupcija je, kažu, samo pitanje vremena pa je nužno da svi stanovnici budu spremni napustiti domove i doći na dogovoreno mjesto odakle će ih evakuirati na sigurno.

Ako se ipak netko zatekne u blizini vulkana kad pepeo već počne zatrpavati okoliš, savjetuje mu se da hitno potraži zaklon u najbližoj zgradi i slijedi daljnja uputstva.

Pogledajte video:

Podsjećamo, zbog erupcije drugog islandskog vulkana Grimsvoetna 2011. godine, pepeo je prekrio velik dio europskog kontinenta te tako prouzročio velike probleme u zračnom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2021 09:06