RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Wagner odlazi iz Bahmuta; velika eksplozija zatresla Berdjansk, Ukrajinci raznijeli vojnu bazu?

Ključne događaje vezane uz rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Eksplozija u Azovkabelu

 Twitter/

Ključni događaji:

- Wagnerovci se počeli povlačiti iz Bahmuta

- Ukrajinska vojska kaže da je odbila još jedan napad dronovima na Kijev

- Ruski partizani koji stoje iza napada na Belgorod: ‘Vidjet ćete nas opet‘


Eskplozija u Berdjansku?

Navodno je došlo do velike eksplozije u okupiranim ukrajinskom gradu Berdjansku, koji se nalazi na obali Azovskog mora. Twitter profil OSINTdefender navodi da je do eksplozije došlo u tvornici Azovkabel za koju Ukrajinci tvrde da ju ruske snage koriste kao svoju bazu. OSINdefender također špekulira da je eksploziju izazvao udar novim krstarećim projektilom Storm Shadow, koji se tek odnedavno nalazi u arsenalu ukrajinskih snaga.


Wagner objavio video povlačenja iz Bahmuta

Ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i tamošnje položaje predavati regularnim ruskim trupama, rekao je njezin osnivač Evgenij Prigožin u videu objavljenom u četvrtak.

- Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutro, 25. svibnja, do 1. lipnja, većina jedinica će se rasporediti u pozadinske kampove. Predajemo naše položaje vojsci, rekao je.

Video je na Telegramu objavila njegova tiskovna služba, a prikazuje Prigožina kako se rukuje s borcima Wagnera.

Prigožin je u subotu objavio zauzimanje Bahmuta nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu.

U najnovijem videu Prigožin, koji je više puta javno kritizirao visoke ruske obrambene dužnosnike, rekao je da će njegove snage biti spremne vratiti se u Bahmut ako regularna vojska ne bude mogla kontrolirati situaciju.


Pojavila se snimka koja pokazuje napad ukrajinskog glisera bez posade na ruski brod

Anton Gerašenko, bivši ministar i savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, podijelio je neprovjerenu snimku koja navodno prikazuje jučerašnji napad drona na brod ruske mornarice Ivan Kurs, piše The Guardian.

Rusija je u srijedu tvrdila da je odbila tri bespilotna plovila koja su pokušala napasti izviđački brod u Crnom moru, no čini se da video pokazuje da se barem jedan od dronova iznimno približio brodu, iako ostaje nejasno je li bilo štete.

‘Danas u 05:30 ujutro, ukrajinske oružane snage su neuspješno pokušale napasti brod Ivan Khurs crnomorske flote s tri glisera bez posade. [Ivan Khurs] obavlja zadaće osiguranja sigurnosti rada plinovoda Turski tok i Plavi tok u isključivom gospodarskom pojasu Republike Turske.

Svi neprijateljski brodovi uništeni su vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 140 km sjeveroistočno od Bospora. Brod Ivan Kurs Crnomorske flote nastavlja ispunjavati svoje zadaće.


‘Ukrajinski saboteri postavili su eksploziv na 11 stupova nuklearnih elektrana u Rusiji‘

Došlo je do ažuriranja o izvješćima o navodnom pritvaranju dvojice ukrajinskih sabotera koji su planirali raznijeti električne stupove nuklearnih elektrana u Rusiji.

Federalna sigurnosna služba (FSB), glavni nasljednik KGB-a iz sovjetske ere, rekla je da su saboteri koji rade za ukrajinsku vanjsku obavještajnu službu postavili eksploziv na 11 stupova nuklearnih elektrana Lenjingrad i Kalinin.

"Plan ukrajinskih specijalnih službi bio je potaknuti gašenje nuklearnih reaktora, poremetiti rad nuklearnih elektrana i nanijeti ozbiljnu štetu gospodarstvu i ugledu Ruske Federacije", stoji u priopćenju FSB-a.

Napadi su se trebali dogoditi uoči 9. svibnja, godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, dodao je FSB, koji je rekao da je sabotere 2022. regrutirala ukrajinska vanjska obavještajna služba. Ove tvrdnje nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Stanica Lenjingrad, smještena u Finskom zaljevu u blizini Sankt Peterburga, najveća je ruska atomska elektrana. Nuklearna elektrana Kalinin nalazi se 350 km sjeverno od Moskve.

image
-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia
image
-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia
image
-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Spremna nova velika razmjena vojnih zarobljenika

Ukrajina je u četvrtak osigurala oslobađanje 106 zarobljenih vojnika u razmjeni zarobljenika s Rusijom, rekao je načelnik stožera Volodimira Zelenskog.

Vojnici, uključujući osam časnika, zarobljeni su u borbama u razorenom istočnoukrajinskom gradu Bahmutu za koji Rusija tvrdi da ga je zauzela, ali gdje kijevske snage tvrde da još uvijek imaju malo uporište, javlja Reuters.

“Svaki od njih je heroj naše države. Mnogi od onih koje vraćamo iz zarobljeništva smatrani su nestalima. Rođaci ovih ljudi prošli su kroz teška vremena", rekao je ukrajinski dužnosnik Andrij Jermak.

Zasad nema dostupnih informacija o ruskim vojnicima koji će biti razmijenjeni.


Podoljak: ‘Ukrajina nema veze s napadima dronovima na Kremlj‘

Viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je u četvrtak da Ukrajina nema nikakve veze s ‘čudnim i besmislenim‘ napadom dronovima na Kremlj i odbacio tvrdnje dvaju američkih medijskih izvješća.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Rusija pokušava smanjiti isporuke oružja Kijevu računajući na strah Zapada od moguće eskalacije zbog navodnih ukrajinskih napada na rusko tlo.

New York Times je izvijestio da su procjene američkih obavještajnih agencija pokazale da je napad dronovima na Kremlj ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica. Moskva za napad okrivljuje Ukrajinu.


Wagnerovci se počeli povlačiti iz Bahmuta

Ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i tamošnje položaje predavati regularnim ruskim trupama, rekao je njezin osnivač Jevgenij Prigožin u videu objavljenom u četvrtak.

"Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutro, 25. svibnja, do 1. lipnja, većina jedinica će se rasporediti u pozadinske kampove. Predajemo naše položaje vojsci", rekao je.

Video je na Telegramu objavila njegova tiskovna služba, a prikazuje Prigožina odjevenog u ratnu opremu kako stoji pored u ratu oštećenog stambenog bloka.

Prigožin je u subotu objavio zauzimanje Bahmuta nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu.

U najnovijem videu Prigožin, koji je više puta javno kritizirao visoke ruske obrambene dužnosnike, rekao je da će njegove snage biti spremne vratiti se u Bahmut ako regularna vojska ne bude mogla kontrolirati situaciju.


Američki obavještajci kažu da iza napada dronovima na Kremlj stoji Ukrajina

Američki obavještajci vjeruju da je Ukrajina odgovorna za napad dronom ranije u svibnju koji je neznatno oštetio Kremlj, a koji je Rusija označila pokušajem atentata na Vladimira Putina, iako ruski predsjednik u tom trenutku nije bio u zgradi.

‘Američki dužnosnici rekli su da je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, što je posljednja u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju‘, piše New York Times.

Više pročitajte OVDJE.


Dogovoreno raspoređivanje ruskog nuklearnog taktičkog oružja u Bjelorusiji

Ministri obrane Rusije i Bjelorusije potpisali su u četvrtak dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Reuters je, pozivajući se na ruske medije, izvijestio da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Bjelorusije. Šojgu je u Minsku na sastanku Vijeća ministara obrane zemalja članica ODKB-a, koje uključuju Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Rusija i Bjelorusija, koje su bliske saveznice u sukobu u Ukrajini, dogovorile su se ranije ove godine rasporediti dio moskovskog taktičkog nuklearnog arsenala u Bjelorusiji. Rusija je prošle godine pokrenula neuspjeli pokušaj zauzimanja Kijeva s bjeloruskog teritorija.


Rusi kažu da su tijekom noći oborili šest ukrajinskih dronova iznad Krima

Šef administracije Krima, kojeg je postavila Rusija, rekao je u četvrtak da je protuzračna obrana oborila šest dronova tijekom noći u različitim područjima regije. Nije bilo žrtava, javlja Reuters, rekao je Sergej Aksjonov na Telegramu. Podsjećamo, Rusija je nezakonito anektirala Krim 2014.


Ruski partizani koji stoje iza napada na Belgorod: ‘Vidjet ćete nas opet‘

Ruski zapovjednik milicije koja je ovaj tjedan izvela napad na rusko pogranično područje rekao je u srijedu da će njegova grupa uskoro pokrenuti nove upade na ruski teritorij.

Denis Kapustin, poznatiji kao Denis Nikitin ili Bijeli Reks, a koji se opisao kao zapovjednik Ruskog dobrovoljačkog korpusa, razgovarao je s novinarima na ukrajinskoj strani granice s Rusijom dan nakon što je Moskva rekla da je odbila napad na regiju Belgorod.

Kijev je rekao da su napad izveli ruski građani, okarakteriziravši ga kao domaći, unutarnji ruski sukob. Dvije skupine koje djeluju u Ukrajini, Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije, preuzele su odgovornost.

“Mislim da ćete nas opet vidjeti s te strane. Ne mogu otkriti stvari koje dolaze, ne mogu otkriti čak ni smjer... Granica je prilično duga. Ipak, opet će postojati mjesto gdje će stvari postati vruće”, rekao je Kapustin.

image

Denis Nikitin, bez maske

/Screenshot Twitter

Ukrajinska vojska kaže da je odbila još jedan napad dronovima na Kijev

Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u svibnju.

Rusija je "ponovno napala Kijev iz zraka", napisao je na Telegramu čelnik civilne i vojne uprave Kijeva Serhij Popko, dodajući da je zračna uzbuna u gradu trajala više od tri sata.

image

Dron iznad Kijeva

Twitter/

"Po prvim podatcima", bespilotne letjelice tipa Šahid sudjelovale su u ovom "masovnom" napadu, rekao je.

"Anđeli čuvari Ukrajine nisu dali priliku agresoru. Sve zračne mete koje su letjele prema Kijevu srušila je naša protuzračna obrana", rekao je.

Sličan napad na grad dogodio se prije četiri dana, podsjetio je Popko koji je pobrojao dvanaest ofenziva na grad u svibnju.

Tijekom noći zračna uzbuna se oglasila i u drugim gradovima, pa tako u Harkivu, na istoku i u Černjivcima na zapadu, rekle su vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:09