nevjerojatni iznosi

Wall Street nagradio republikance koji su podržali Trumpovu ideju o ukradenim izborima: Od cifri ‘boli glava‘

Najviše je dobio vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy - čak 4,8 milijuna dolara
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Wall Street je nagradio republikanske zastupnike koji nisu htjeli priznati Joe Bidena za predsjednika s 43,5 milijuna dolara.

Ukupno 147 republikanaca u siječnju je glasalo protiv prihvaćanja izbornih rezultata, odnosno podržali su ideju Donalda Trumpa da su izbori ukradeni.

Novo izvješće organizacije Amerikanci za financijsku reformu (AFR) pokazuje da su razne firme i trgovačka udruženja, kao i njihovi zaposlenici, donirali 4,9 milijuna dolara za osam senatora koji su se usprotivili rezultatima izbora u siječnju. Također su donirali 38,5 milijuna dolara za 139 republikanaca u Zastupničkom domu koji su se formalno usprotivili Bidenovom certificiranju.

Od onih koji su glasali za poništavanje izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, najviše je dobio vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy - čak 4,8 milijuna dolara.

Slijedi ga kongresmen iz savezne države Louisiane, Steve Scalise, koji je primio 3,7 milijuna dolara i zastupnik iz Missourija Blaine Luetkemeyer s 1,8 milijuna dolara.

Za usporedbu, senator Ted Cruz dobio je "samo" 670 tisuća dolara.

AFR je analizu temeljio na prijavljenim doprinosima za 2019. i 2020. godinu.

Zanimljivo je još kako se na samom vrhu tvrtki-donora našlo Američko udruženje bankara. Udruga je dala ukupno 1,3 milijuna dolara, što ju čini drugim najvećim PAC donorom (odbor za političku akciju).

Nakon što je rulja Trumpovih pristaša napala američki Kapitol 6. siječnja kako bi pokušala spriječiti Kongres da ovjeri Bidenovu pobjedu, mnoge vodeće američke tvrtke pokušale su prekinuti veze s republikancima koji su glasali protiv rezultata.

Desetak tvrtki, uključujući Walmart, Amazon, Morgan Stanley i AT&T, reklo je da će prestati davati donacije određenim zakonodavcima, a Hallmark je čak zatražio od pojedinih republikanaca da vrate donacije.

Neke druge tvrtke rekle su da će pauzirati sve političke donacije republikancima, ali i demokratima. Tu su ideju podržale kompanije kao što su JPMorgan Chase, Deloitte, Wells Fargo i Goldman Sachs.

Predsjednik Yaleovog instituta za izvršno rukovodstvo, Jeffrey Sonnenfeld, nedavno je za Axios rekao da one kompanije, koje su zaustavile političke donacije, vjerojatno neće tako skoro ukinuti tu zabranu. Ta bi odluka mogla utjecati na kongresne čelnike u Zastupničkom domu, od kojih su neki već počeli prikupljati sredstva za izbore 2022. godine.

"Rezanje financijskih sredstava pogodilo je političare tamo gdje ih najviše boli i to je vjerojatno značajnije od akcija koje kompanije mogu poduzeti protiv tih zastupnika", izjavio je za Business Insider Donald Hambrick, profesor menadžmenta na poslovnom fakultetu Smeal.

Izvještaj AFR-a također pokazuje da je Wall Street potrošio rekordnih 2,9 milijardi dolara na političke doprinose i lobiranje tijekom 2019. i 2020. godine. Bloomberg LP potrošio je najviše novca, a senator iz Georgije Jon Ossoff dobio je više novca od bilo kojeg drugog sadašnjeg člana Kongresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:38