SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street oštro pao, raste rizik od recesije: ‘Previše se računalo na mekano prizemljenje‘

Svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva
 Angela Weiss/Afp

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer su slabi gospodarski pokazatelji oživjeli strahovanja od recesije, dok čelnici američke središnje banke najavljuju daljnje agresivno povećanje kamata.

Dow Jones pao je 1,81 posto, na 33.296 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,56 posto, na 3.928 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 10.957 bodova.

Svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pali su u prosincu više nego što se očekivalo, a oštro je pala i tvornička proizvodnja.

Sve je to oživjelo strahovanja od recesije, dok su se prethodnih dana ulagači nadali ‘mekanom prizemljenju‘ gospodarstva.

„Čini se da ulagači konačno shvaćaju da suzbijanje inflacije nije besplatno, da će Fedovo zaoštravanje monetarne politike imati svoje ekonomske troškove. Čini se da su ulagači previše računali na ‘mekano prizemljenje‘”, kaže Michael Reynolds, strateg u tvrtki Glenmede.

U prva dva tjedna ove godine cijene su dionica znatno porasle jer su inflacijski pritisci u SAD-u ponešto popustili, što je otvorilo prostor Fedu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

No, nakon višednevnog rasta, jučer su burzovni indeksi pali po najvećoj stopi u posljednjih mjesec dana.

„Novi gospodarski pokazatelji poslužili su nekim ulagačima za povlačenje zarade s tržišta”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Ulagače su pokolebale i izjave dvaju čelnika američke središnje banke, Jamesa Bullarda i Lorette Mester, da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

To bi bila viša razina nego što se na tržištu očekuje, s obzirom da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja cijene novca, mogla dosegnuti 4,88 posto.

U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Prije dva tjedna očekivao se pad zarada za 1,6 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 7.830 bodova, a frankfurtski DAX 0,03 posto, na 15.181 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,09 posto, na 7.083 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 11:02