SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao drugi dan zaredom: ‘Nitko ne želi kupovati, svi su nervozni‘

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči govora predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella
 Gerald Holubowicz/Alamy/Profimedia/Gerald Holubowicz/alamy/profimedia

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao drugi dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči govora predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella o situaciji u gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 33.852 boda, dok je S&P 500 pao 0,16 posto, na 3.957 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 10.983 boda.

Ulagači nisu skloni riziku jer će u srijedu predsjednik Feda Powell na Brookings institutu govoriti o situaciji u gospodarstvu, što bi ulagačima moglo dati nove smjernice po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

„Nitko ne želi kupovati uoči sutrašnjeg Powellovog govora. Svi su nervozni i pitaju se što će reći”, kaže Ron Saba, portfelj menadžer u tvrtki Horizon Investments.

Kako inflacijski pritisci u SAD-u blago popuštaju posljednjih mjeseci ulagači se nadaju da će Fed u prosincu povećati kamate za ‘samo‘ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Ulagači su oprezni i zbog izvješća koje je pokazalo da je povjerenje potrošača u SAD-u dodatno oslabilo u studenome zbog rasta troškova života, što nije baš pozitivna najava predstojeće sezone blagdanske potrošnje.

Uz to, ulagače zabrinjavaju prosvjedi u Kini zbog strogih restriktivnih mjera za suzbijanje covida virusa, a kako broj zaraženih i dalje raste, očekuje se dodatno usporavanje ionako usporenog rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Među najvećim gubitnicama i jučer je, četvrti dan zaredom, bila dionica Applea, što je posljedica prosvjeda u kineskoj tvornici u kojoj se proizvodi najviše iPhonea. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji podbaciti blagdanska prodaja tih Appleovih pametnih telefona.

Znatno su, više od 1 posto, pale i cijene dionica tehnoloških divova Amazona, Nvidie i Tesle, što je naviše pritisnulo Nasdaq i S&P 500 indeks.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.512 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 6.668 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,19 posto, na 14.355 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 16:58