SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao drugi dan zaredom zahvaljujući dobrim vijestima iz nekoliko kompanija

Dow Jones ojačao je 1,60 posto, dok je S&P 500 porastao 1,49 posto, a Nasdaq indeks 1,54 posto
 Gerald Holubowicz/Alamy/Profimedia/Gerald Holubowicz/alamy/profimedia

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući dobrim vijestima iz nekoliko kompanija i nadi ulagača da će američka središnja banka ipak ublažiti povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 1,60 posto, na 33.376 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,49 posto, na 3.878 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 10.709 bodova.

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim vijestima iz kompanija.

Cijena dionice Nikea skočila je 12 posto, nakon što je taj proizvođač sportske opreme izvijestio o boljim poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo.

Dionica Carnivala poskupila je, pak, gotovo 5 posto, nakon što je taj operator kruzerima izvijestio o manjem nego što se očekivalo kvartalnom gubitku.

Cijena dionice FedExa porasla je oko 3,5 posto, nakon što je ta poštanska kompanija objavila plan o smanjenju troškova za milijardu dolara.

Osim toga, jučer je objavljeno da je u studenome prodaja postojećih kuća u SAD-u pala 7,7 posto, na najnižu razinu u dvije i pol godine, što pokazuje da zbog visokih kamata potražnja slabi.

Premda to nije baš dobar podatak, na tržište je utjecao pozitivno jer je podržao nadu da bi američka središnja banka ipak mogla zaustaviti ciklus povećanja kamata na nižim razinama nego što se očekivalo, objašnjavaju analitičari.

Najveća svjetska burza bila je krajem prošloga tjedna pod snažnim pritiskom upravo zbog nedavnih procjena Feda da bi kamate mogle biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da bi se na tim razinama mogle zadržati dulje nego što se očekivalo.

To je izazvalo strahovanja od recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Unatoč rastu dva dana zaredom, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,72 posto, na 7.497 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,54 posto, na 14.097 bodova, a pariški CAC 2,01 posto, na 6.580 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:17