SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street prošloga tjedna u plusu zahvaljujući tehnološkim dionicama

Porasle su cijene tehnoloških dionica zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima poput Microsofta, Applea, Mete i Intela
 Josep Lago/Afp

Na svjetskim burzama prošloga tjedna najvažniji indeksi su porasli na krilima solidnih poslovnih rezultata niza kompanija, ponajviše tehnoloških, a zahvaljujući tome i u travnju su ostvareni znatni tržišni dobitci.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,86 posto, na 34.098 bodova, S&P 500 za 0,88 posto, na 4.169 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 12.226 bodova.

Mjesec travanj Dow je završio s dobitkom od 2,5 posto, postigavši najbolju mjesečnu izvedbu od siječnja, kada je porastao za 2,8 posto.

Istodobno, S&P indeks ojačao je 1,5 posto, dok je Nasdaq, koji je protekloga tjedna ostvario znatan dobitak, na mjesečnoj razini tek je neznatno ojačao.

I protekloga tjedna najviše su porasle cijene tehnoloških dionica, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima velikih tehnoloških divova poput Microsofta, Applea, Mete i Intela.

Upravo zahvaljujući uzletu cijena tehnoloških dionica, koje imaju veliku težinju u sastavu S&P-ja, taj indeks od početka godine na dobitku je 8,6 posto, no to pojedine analitičare sve više zabrinjava.

Naime, svega sedam dionica iz sastava tog indeksa - Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Meta i Nvidia - zaslužno je za čak 88 posto rasta S&P-ja od početka godine. "Iskreno, to me čini nervoznim. Čini se da se tržišni dobici koncentriraju na sve manji i manji broj dionica, a to vjerojano nije održivo na duži rok", smatra James Ragan, iz D.A. Davidsona.

općenito, dosad je tek nešto više od polovine kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu izvijestilo o poslovnim rezultatima za prvo polugodište, pri čemu ih je 80 posto premašilo prcojene analitičara.

"Zarade, ekonomski pokazatelji i Fed i dalje su narativ investitora", ističe, pak, Greg Bassuk, izvršni direktor ASX Investmentsa.

Investitori će idućega tjedna pratiti zasjedanje Feda, a pritom 86 posto tržišnih sudionika smatra da će Fed podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao što je to učinio i na prošlom zasjedanju.

U petak objavljen podatak o indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u podupire takva očekivanja, budući da je za ožujak iznosio 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa od svibnja 2021., no ipak i dalje znatno iznad 2 posto inflacije koju cilja Fed.

"Izvješće o inflaciji od petka daje Fedu razlog da povisi kamatne stope za 25 baznih bodova na sastanku u svibnju, iako ima i investitora koji smatraju da bi Fed mogao početi pauzirati s povećanjem kamata zbog zabrinutosti za izglede gospodarstva", rekao je Ryan Blanger iz Claro Advisorsa.

Naime, prošlotjedni podaci pokazali su i da je američki BDP u prvom tromejsečju usporio rast na anualiziranih 1,1 posto, zamjetno slabije nego u četvrtom tromjesečju 2022. godine kada uvećan za 2,6 posto.

U fokusu investitora idućih dana bit će i izvješće o zaposlenosti u travnju u najvećem svjetskom gospdaoarstvu te objava novih financijskih izvješća.

A što se tiče zdravlja američkih banaka, i dalje pristižu loše vijesti u vezi First Republica. Ta regionalna banka zabilježila je pad cijene za više od od 50 posto prošloga tjedna, a 97 posto od početka godine zbog povlačenja depozita štediša te je sve je izglednije i da će zatražiti pomoć Savezne korporacije za osiguranje depozita. To je već treća regionalna banka koja je zapala u probleme u SAD-u od početka godine.

I na europskim burzama prevlada dobro raspoloženje zahvaljujući zaradama kompanija, pa su indeksi prošloga tjedna ostvarili također dobitke. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.870 bodova, a paiški CAC za 1,12 posto, na 7.491 bod, dok je frankfurtski DAX blago porastao, za 0,26 posto, na 15.922 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:03