ZAVRŠNI UDARAC

WARREN BUFFETT PRODAO SAV UDIO U AMERIČKIM AVIOPRIJEVOZNICIMA 'Svijet se nepovratno promijenio'

Warren Buffett
 AFP

Warren Buffett, američki investitor vrijedan 73,5 milijardi dolara, ovaj je vikend objavio da je njegova kompanija Berkshire Hathaway prodala sve udjele koje je imala u četiri vodeće aviokompanije u Sjedinjenim Američkim Državama. Konglomerat je u avioprijevoznike počeo investirati 2016. godine, a prema posljednjem financijskom izvješću, Buffettova je kompanija imala 11 posto vlasništva Delta Air Linesa, 10 posto American Airlinesa, 10 posto Southwest Airlinesa i 9 posto United Airlinesa.

Buffettov je konglomerat bio jedan od najvećih individualnih vlasnika četiri vodeće aviokompanije u SAD-u, a milijarder je sljedećih mjeseci planirao investirati u još nekoliko avioprijevoznika.

“Svijet se promijenio zbog koronavirusa. Pogriješio sam misleći da se isplati investirati u avioindustriju”, izjavio je na godišnjoj konferenciji dioničara koja se ove godine zbog pandemije prvi put održala pred praznom konferencijskom dvoranom.

Naime, svake godine grad Omahu u američkoj saveznoj državi Nebraski posjeti više od 20.000 dioničara kako bi sudjelovali na godišnjoj konferenciji Buffettova konglomerata. Ove su godine zbog globalne pandemije u praznoj dvorani bili samo Warren Buffett i njegov suradnik Greg Abel.

Reuters navodi da je odluku donio samo nekoliko sati nakon što je njegova kompanija objavila da je u prvom kvartalu 2020. izgubila rekordnih 49,7 milijardi dolara.

Teška odluka

“Odluku smo donijeli zato što smatramo da se ne isplati investirati u onaj sektor u kojem ćemo gubiti novac na duge staze. Nadam se da sam u krivu i da sam u potpunosti pogrešno procijenio situaciju, ali smatram da se cijeli sektor ovom pandemijom nepovratno promijenio”, rekao je tijekom videosastanka, dodavši da će on sigurno nastaviti putovati avionima, ali će izbjegavati komercijalne letove.

Na Buffettovu odluku u priopćenju se osvrnula i kompanija Delta koja je ponovila da “neovisno o novostima i dalje ima izuzetno poštovanje prema gospodinu Buffettu i cijeloj kompaniji Berkshire“, dodavši da su sigurni kako će se izvući iz ove krize kao pobjednici.

Gubici

Pandemija koronavirusa bacila je turističku industriju diljem svijeta na koljena. Prema posljednjim podacima resornog sindikata, samo u SAD-u je od početka krize svoje radno mjesto izgubilo 13.000 djelatnika aerodroma, a do kraja pandemije otkaz bi moglo dobiti još 1000 radnika. Američko Ministarstvo financija je tom sektoru odobrilo paket pomoći vrijedan 25 milijardi dolara uz uvjet da se ne otpuštaju podugovoreni radnici do 30. rujna. No, gubici koje američki avioprijevoznici bilježe toliko su veliki da će se, unatoč mjerama federalne vlade, kompanije morati odlučiti i na bolne rezove.

Uprava Delta Air Linesa smatra da će aviokompanijama trebati dvije do tri godine kako bi se vratile na rezultate koje su ostvarivale do kraja 2019. godine. Više od 37.000 zaposlenika te kompanije pristalo je na neplaćeni dopust u trajanju od jednog mjeseca do godine dana, nadajući se da će tako zadržati svoja radna mjesta. Ista očekivanja ima i izvršni direktor American Airlinesa Doug Parker koji smatra da će njegova kompanija u 2021. godinu ući “manja nego što je bila dosad”. United Airlines je 15,000 zaposlenika smanjio opseg posla za 25 posto, zbog čega je, prema mišljenju Kongresa, prekršio glavni preduvjet dobivanja federalne pomoći. Investicijska banka J. P. Morgan Chase procjenjuje da će 1. listopada biti “najcrnji dan u povijesti za aviokompanije”, zbog čega bi Kongres mogao upumpati još jedan velikodušan paket pomoći.

Da nije sve tako crno, smatra i sam Warren Buffett koji je uvjeren da će “magija američke neoliberalne ekonomije” rehabilitirati gospodarstvo.

Magija

“Susreli smo se i s većim izazovima od ovog. Od građanskog rata 1860-ih do Velike depresije. Američko čudo i američka magija uvijek su na kraju pobijedili”, rekao je pred praznom kongresnom dvoranom u Omahi, objasnivši da će on uvijek biti spreman kladiti se na Ameriku, ali će biti pažljiv zbog prevrtljivosti tržišta.

Warren Buffett godinama je čekao da burza postane atraktivnija, no kad je kriza prouzročena koronavirusom počela usporavati ekonomiju SAD-a, on se riješio dionica u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara - samo u travnju 2020. godine. Zahvaljujući toj vrtoglavoj brojci, Buffettovo ime našlo se na popisu najuspješnijih trgovaca u jeku pandemijske ekonomije.

Unatoč tome što je njegova kompanija pretrpjela gubitak od početka krize, Buffett smatra da je poslovanje njegova konglomerata i dalje vrlo stabilno zato što će rupu pokrpati njegovi najlukrativniji portfelji: osiguranje, infrastruktura i energetika, kojima se nakon završetka krize predviđa novi zamah.

Budućnost

S obzirom na to da je riječ o pandemiji bez presedana u američkom društvu koje ima specifičnu zdravstvenu skrb, Buffett vjeruje da će nakon završetka krize doći do vala skupih tužbi. Uprava trenutačno razmišlja i o uvođenju premije koja će korisnicima nuditi osiguranje od budućih pandemija.

No, investitor ističe da je virus u ovome trenutku još uvijek velika nepoznanica zbog koje nije moguće predvidjeti kako će američka ekonomija reagirati u slučaju da dođe do novog vala zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25