ODNOS PREMA KLIMI

Washington obećava da će predvoditi globalnu borbu protiv klimatskih promjena

‘Trenutačno kasnimo. Kina je najveći proizvođač i izvoznik solarnih panela, vjetroturbina, akumulatora i električnih vozila‘
Washington
 Chip Somodevilla/AFP

Sjedinjene Države će voditi borbu protiv klimatskih promjena ili od našeg planeta "neće ostati ništa", trebao bi izjaviti u ponedjeljak američki državni tajnik i obećati da će pritisnuti druge države da smanje ovisnost o ugljenu.

Uoči virtualnog samita o klimi u četvrtak i petak, koji je organizirao američki predsjednik Joe Biden, Antony Blinken bi u ponedjeljak trebao održati govor koji bi trebao obilježiti povratak Washingtona u prve redove borbe nakon odmaka administracije Donalda Trumpa.

"Ako Amerika ne povede svijet u upravljanju klimatskom krizom, neće puno ostati od našeg planeta", trebao bi naglasiti državni tajnik prema dijelovima govora koji su dostupni medijima, prenosi agencija France presse.

"Ako u tome uspijemo, iskoristiti ćemo najveću priliku generacijama za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, izgradit ćemo pravednije, zdravije i održivije društvo i zaštititi ovaj prekrasan planet", trebao bi dodati.

Iako su Sjedinjene Države prošlog tjedna potpisale zajedničku deklaraciju sa svojim glavnim strateškim protivnikom Kinom i obećale da će "surađivati u suočavanju s klimatskom krizom", Blinken najavljuje natjecanje.

"Trenutačno kasnimo. Kina je najveći proizvođač i izvoznik solarnih panela, vjetroturbina, akumulatora i električnih vozila. Ona posjeduje trećinu svjetskih patenata za obnovljive izvore energije".

"Ako ne nadoknadimo kašnjenje, Amerika će propustiti priliku za oblikovanje klimatske budućnosti svijeta prema našim interesima i vrijednostima i izgubit ćemo nebrojeno radnih mjesta za Amerikance", reći će američki državni tajnik.

U toj borbi, Antony Blinken će posebice istaknuti pritisak koji treba izvršiti na zemlje koje ovise o ugljenu.

"Kada zemlje i dalje ovise o ugljenu, ulažu u nove centrale na ugljen ili dozvoljavaju krčenje šuma, Sjedinjene Države i zemlje partneri će ih upozoriti na štetnost takvih akcija".

Kina, glavni svjetski proizvođač stakleničkih plinova, odgovorna je za oko polovicu svjetske proizvodnje električne energije ugljenom, što je jedna od glavnih kočnica u borbi protiv zagrijavanja.

Ali ta tema je osjetljiva i u Sjedinjenim Državama, bivši predsjednik Trump koji je povukao zemlju iz Pariškog sporazuma o klimi bio je zagovornik proizvođača ugljena iako američka potražnja za ugljenom neprestano pada.

Joe Biden je prvog dana svog mandata vratio Sjedinjene Države u sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:17