ANOMALIJA ILI...

Washington Post proveo anketu, a na kraju su se morali ograditi od nje: Trump gazi!

Anketa u hipotetskom revanšu između daje čak 10 posto prednosti bivšem američkom predsjedniku

Joe Biden i Donald Trump

 Mandel Ngan/Afp

Anketa koju je sredinom rujna proveo The Washington Post u suradnji s medijskom kućom ABC News u hipotetskom revanšu između demokrata Joea Bidena i republikanca Donalda Trumpa 2024. bivšem predsjedniku daje prednost od čak deset posto u odnosu na trenutačnog stanovnika Bijele kuće. Gomilajući sudski procesi, čini se, trenutačno nemaju nikakav negativan učinak na predizbornu kampanju Donalda Trumpa, a Joe Biden nikako ne uspijeva zahuktati utrku za reizbor.

- Moguće je da se radi o nekoj anomaliji, ali je ovako poražavajući rezultat vrlo teško uljepšati - rekla je Martha Raddatz, politička komentatorica ABC Newsa, koja je bila vidno šokirana rezultatima istraživanja.

Koliko se uopće i može vjerovati predizbornim anketama nakon svih krivih najava? Osobito ako se uzme u obzir činjenica da se u ovom slučaju radi o trendu koji u velikoj mjeri odskače od zaključaka anketa drugih medijskih kuća. One, naime, najavljuju mrtvu utrku do samog kraja ili toliko tanašnu prednost Joea Bidena da ona ulazi u domenu statističke pogreške.

Ankete kumulativno najavljuju trend

Neobična je i činjenica da se od ankete ogradio i sam Washington Post, ocijenivši je kao "vjerojatnu anomaliju", zbog čega su se brojni čitatelji zapitali što ih je uopće potaknulo da objave rezultate dotičnog ispitivanja javnog mnijenja.

No, ankete, kumulativno gledano, najavljuju trend od kojeg i sami demokrati sve teže i teže okreću glavu - Joe Biden ima golem problem s kampanjom, zbog čega američka ljevica hitno mora prestati gurati glavu u pijesak nadajući se da će se problem riješiti sam od sebe, točnije kad Trumpu kao najizglednijem protukandidatu počnu sudski procesi, predviđeni za ožujak 2024. godine.

Činjenica ostaje da Joe Biden ima najlošiji rejting od Jimmyja Cartera, jednomandatnog predsjednika SAD-a. Čak 56 posto Amerikanaca, neovisno o kući koja je provodila istraživanje, ima negativno mišljenje o trenutačnom predsjedniku, što je Bidenov osobni rekord. Ono što osobito treba zabrinuti demokrate jest i činjenica kako 40 posto Amerikanaca smatra da danas živi lošije nego prije četiri godine.

Aktualnom predsjedniku podrška drastično pada i među Hispancima te Afroamerikancima, i to u korist Donalda Trumpa koji među njima trenutačno kotira bolje nego 2020.: među Hispancima uživa podršku od 42 posto, a među Afroamerikancima oko 20 posto. Trump uživa prednost i od 20 posto u demografskoj skupini mlađih od 35, među kojima je Biden 2020. suparnika pobijedio s uvjerljivom, dvoznamenkastom prednošću.

Radnička klasa - Ahilova peta američke ljevice

Ahilova peta američke ljevice ostaje radnička klasa, koja demokrate i dalje smatra elitom odcijepljenom od realnosti i stvarnih problema. Vrijedi napomenuti kako se ova anketa poklopila i s velikim štrajkom djelatnika u automobilskoj industriji, od čega je Bidenova administracija pokušavala okretati glavu dok problem nije postao prevelik za ignoriranje. Trump, pak, nije časio časa da štrajkašima da podršku, a najavio je i svoj dolazak u Michigan.

Donna Brazile, bivša predsjednica Nacionalnog vijeća Demokratske stranke, tijela koje je zaduženo za operativne poslove i, u konačnici, izbornu strategiju stranke, smatra da je još prerano za paniku, ali potvrđuje kako je riječ o "informaciji koja teško sjeda na želudac".

"Da, ne spavam mirno noću ako je to ono što vas zanima", priznala je Brazile novinarima The Huffington Posta, istaknuvši kako sve veći broj Amerikanaca osjeća ogorčenje zbog rastućih troškova života, zbog čega bi se stranka trebala više angažirati oko promidžbe ekonomskih uspjeha Bidenove administracije.

Vrijedi napomenuti kako Donald Trump trenutačno uživa prednost od gotovo nevjerojatnih 43 posto u odnosu na drugoplasiranog Rona DeSantisa u kontekstu republikanskih predizbora. Njegova nominacija postaje toliko sigurna da se Trump neće pojaviti ni na drugoj debati Republikanske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:37