POSEBAN STATUS

Washington prekinuo izgon etiopskih migranata zbog rata i humanitarne krize u njihovoj domovini

Odlukom je obuhvaćeno oko 26.700 ljudi, navodi ministarstvo domovinske sigurnosti.

Zastava Etiopije ispred Bijele kuće

 Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via Afp

Sjedinjene Države su u petak objavile da će svim Etiopljanima koji borave na njihovu tlu dodijeliti status kojih ih štiti od izgona i dopušta im da se zaposle, zbog "oružanog sukoba" i "humanitarne krize" u njihovoj domovini.

Ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas ocijenio je da se te ljude ne smije vratiti u Etiopiju zbog "nasilja", ali i zbog "teške nestašice hrane, poplava, suše i seobe stanovništva" koji ondje vladaju.

Taj status koji je poznat kao "privremena zaštita", a dodjeljuje se na 18 mjeseci, primjenjuje se na sve Etiopljane koji trenutno borave na američkom tlu a nemaju reguliran status, ali ne na one koje će ubuduće dolaziti.

Odlukom je obuhvaćeno oko 26.700 ljudi, navodi ministarstvo domovinske sigurnosti.

Etiopljani dosad nisu dobivali takav status, za razliku od Haićana, Sudanaca i Afganistanaca.

Situacija se pogoršava u Etiopiji, gdje krvavi rat od studenog 2020. vode savezna vlada premijera Abija Ahmeda i pobunjenici u Tigraju. Nakon petomjesečnog primirja, borbe su se nastavile krajem kolovoza na sjeveru Etiopije.

Ne zna se koliki je broj žrtava u tom sukobu koji se uglavnom vodi ‘iza zatvorenih vrata‘ jer novinari nemaju pristupa tom području. No zbog sukoba je raseljeno više od 2 milijuna ljudi a stotine tisuća su na rubu gladi, upozorio je UN.

Ipak, dvije strane su se obvezale da će u ponedjeljak sudjelovati na pregovorima koji će se održati u Južnoafričkoj Republici pod pokroviteljstvom Afričke unije (AU).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:03