LOBIRANJE ‘NA CRNO‘

Washington trese skandal: Upetljan i šef moćnog instituta koji je nudio posao Kolindi

John Allen, koji je uživao reputaciju besprijekornog vojnog i javnog dužnosnika, morao je podnijeti ostavku

John Allen i Kolinda Grabar Kitarović

 Profimedia/cropix/

Institut Brookings - ugledni i vrlo utjecajni američki trust mozgova (think tank) koji okuplja vrhunske političke, diplomatske i ekonomske stručnjake; rezervoar iz kojeg se često regrutiraju najviši američki državni službenici, te institucija koja je prije nešto više od dvije godine bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ponudila posao - upravo trese veliki skandal.

U javnost su dospjeli dokazi da se FBI zainteresiralo za navodno protuzakonito lobiranje predsjednika instituta Johna Allena u Bijeloj kući i u Kongresu u korist strane zemlje - Katara. Taj umirovljeni general američke vojske, koji je obnašao najviše dužnosti u oružanim snagama, uključujući i zapovjedništvo nad svim američkim i savezničkim vojnicima tijekom misije u Afganistanu, upravo je podnio ostavku i, javno osramoćen, povukao se s čela tog moćnog washingtonskog think tanka.

Vijest je snažno odjeknula u američkoj javnosti i u najvišoj sferi političkog establišmenta jer je Allen, prije nego što se 2013. godine umirovio kao general s četiri zvjezdice i pridružio Brookingsu, uživao reputaciju besprijekornog vojnog i javnog dužnosnika. Tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama ga je 2014. imenovao i posebnim izaslanikom State Departmenta pri međunarodnoj koaliciji koja se borila protiv Islamske države.

Svoju veliku analizu Allenova posrnuća američki portal Vox započinje konstatacijom da samo nekoliko think tankova u Washingtonu uživa toliko poštovanja kao institut Brookings: "To je mjesto gdje predsjednici stranih država mogu održati predavanje, gdje bi dužnosnik administracije mogao predstaviti novu političku ideju i gdje bivši američki čelnici budu njegovi stipendisti. Više od 20 stručnjaka iz tog think tanka otišlo je raditi u administraciju predsjednika Joea Bidena".

Tijekom vikenda predsjednik Brookingsa John Allen podnio je ostavku nakon što je federalna istraga o njegovom navodnom lobiranju 'na crno' za stranu zemlju postala javna. "Za washingtonske promatrače bio je to zapanjujući pad proslavljenog generala. Allen je dugo uživao reputaciju bezgrešnog javnog službenika. Nakon gotovo četiri desetljeća karijere u marincima, umirovio se kao general s četiri zvjezdice 2013. i pridružio se Brookingsu kao stipendist... Allen je, prema sudskom podnesku objavljenom prošlog tjedna, navodno lobirao među najvišim dužnosnicima administracije predsjednika Donalda Trumpa u ime Katara. Nije se registrirao kao strani lobist kako je propisano Zakonom o registraciji stranih agenata", piše Vox.

Brookingsov glasnogovornik poručio je da Allen nikada nije radio kao agent katarske vlade: "General Allen aktivno je i dobrovoljno surađivao u svim istragama američke vlade u vezi s ovim pitanjem".

Skandal oko Allenove ostavke, piše Vox, otkriva kako inozemni i korporativni interesi imaju veću ulogu u kreiranju politike nego što su ljudi skloni vjerovati, te kako politički trustovi mozgova (kakav je i institut Brookings) dobivaju premalo pažnje u javnosti s obzirom na svoju golemu moć u kreiranju političkih odluka.

Ono što znamo o istrazi o Allenovom navodnom protuzakonitom lobiranju, piše Vox, jest otkriće Associated Pressa da ga FBI istražuje zbog navodnog lobiranja kod Trumpove administracije i u Kongresu u korist Katara. Čini se da je sudski podnesak slučajno objavljen na internetu, a New York Times ga je kasnije objavio u cijelosti. Optužbe su eksplozivne. "Prema zahtjevu katarskih vladinih dužnosnika, Allen se dopisivao, sastajao i uspješno lobirao kod dužnosnika američke izvršne vlasti da objave službene izjave koje je Katar tražio", navodi se u objavljenoj dokumentaciji.

Allenovo navodno protuzakonito djelovanje dogodio se, piše Vox, ubrzo nakon što je Trump prvi put otputovao u Saudijsku Arabiju. Potaknuto Trumpom, kraljevstvo se udružilo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim arapskim partnerima u lipnju 2017. kako bi blokiralo susjedni Katar. Blokada Katara postala je posebno osjetljivo pitanje s obzirom na to da se u toj maloj, ali vrlo bogatoj zemlji, nalazi velika američka vojna baza.

Allen je razgovarao s Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost o Kataru, a zatim je otputovao u tu zemlju kako bi se sastao s emirom i najvišim katarskim dužnosnicima. "Za svoj rad Allen je dogovorio 'naknadu za govor' u iznosu od 20.000 dolara. To se očito dogodilo prije nego što je postao predsjednik institucije u studenom 2017. godine. Sudski spisi govore da je Allen svjesno skrivao informacije od saveznih istražitelja o prirodi svog odnosa s Katarom i nije podijelio tražene e-mailove s FBI-jem, uključujući i onu o honorarima govornika. Također, nastojao je ostvariti interese dviju tvrtki u kojima je bio član uprave - tvrtke za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Teksasu SparkCognition i izraelskog proizvođača softvera Fifth Dimension - upoznajući ih s potencijalnim poslovanjem u Kataru", piše Vox i zaključuje da je središnje pitanje hoće li ovaj skandal potaknuti bilo kakvo šire obračunavanje s načinom na koji se u Washingtonu "kuhaju" političke ideje i odluke.

- Washingtonski trustovi mozgova imaju neku vrstu implicitnog autoriteta... Stručnjaci iz think tanka citirani su na TV, radiju i novinskim stranicama, uključujući Vox. Za to postoji dobar razlog: u najboljem slučaju, think tankovi komplicirano istraživanje pretvaraju u djelotvorne političke ideje. Daju stručno objašnjenje o najvažnijim vijestima i globalnim trendovima, koje onda bude dostupno širokoj publici. Think tankovi predstavljaju u mnogome jedinstven aspekt procesa kreiranja politike u Washingtonu, a to je tržište ideja. To je tržište koje financiraju strane vlade, tijela američke vlade, korporacije, privatne zaklade i pojedinačni donatori; zagovornici i poduzetnici politike svih vrsta. Problem je, dakle, što je unatoč svom utjecaju think tank industrija relativno malo ispitana, upozorava portal Vox.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 12:40