NESTAO U ZATVORU

Washington zaprijetio Moskvi zbog Navaljnog: ‘Ako mu se nešto desi, vi ste krivi‘

47-godišnjem oporbenjaku prije tjedan dana pozlilo je u ćeliji, srušio se na pod, pa je priključen na infuziju. To je zadnje što se zna

Aleksej Navaljni, ruski oporbeni lider

 Alexander Nemenov/Afp

Washington je zabrinut zbog vijesti da je vodeći ruski oporbenjak Aleksej Navalni nestao, prenosi The Wall Street Journal. Suradnici zatvorenog ruskog opozicijskog lidera objavili su preko društvene mreže X da se s Navaljnim nisu čuli gotovo tjedan dana. Posljednjih tjedana bio je bolestan i na infuziji. Kad su njegovi odvjetnici u ponedjeljak pitali gdje se nalazi u dva zatvorska kompleksa u Vladimirskoj oblasti, 180 kilometara od Moskve, gdje je donedavno bio, rekli su im da nije ni u jednom. Još uvijek ne znamo gdje je Aleksej, napisala je njegova glasnogovornica Kira Jarmuš. Američki State Department je priopćio da su stupili u kontakt s Moskvom radi Navaljnog, ali nema informacija o tome gdje se on nalazi. Glasnogovornik američke vlade prenio je da je Washington duboko zabrinut za Navaljnog nakon što su njegovi odvjetnici objavili da 47-godišnjeg oporbenjaka s ozbiljnim zdravstvenim problemima ne mogu kontaktirati već gotovo tjedan dana. "Obavijestili smo rusku vladu da su oni odgovorni za ono što se događa Navaljnom dok je u pritvoru i da će ih međunarodna zajednica smatrati odgovornima", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta. "Trebalo bi ga odmah pustiti. On uopće nije trebao biti u zatvoru, a mi ćemo surađivati s našim veleposlanstvom u Moskvi da vidimo koliko još možemo saznati", rekao je novinarima John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Odvjetnici su nekoliko puta pokušali dobiti pristup dvjema kaznenim kolonijama za koje se vjeruje da se u njima nalazi Navaljni, prenosi CNN. Obaviješteni su da ne nalazi ni u kaznenoj koloniji IK-6 ni u IK-7, izvijestila je Navaljnijeva glasnogovornica u ponedjeljak. Navaljni je na odsluženju kazne od više od 30 godina zatvora pod različitim optužbama, a zadnji put je bilo potvrđeno da je u koloniji IK-6 u Vladimirskoj oblasti.

U zatvoru je od siječnja 2021. kada se vratio u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja novičokom, za što optužuje Kremlj. Njegovi pristaše tvrde da je zatvoren iz političkih razloga, u pokušaju da se uguši njegova kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina. U kolovozu je osuđen na 19 godina zatvora za stvaranje ekstremističke udruge, financiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga kaznena djela, što je pribrojeno ranije izrečenoj kazni od 11 i pol godina zbog prijevare i drugih kaznenih djela.

Od zatvaranja Navaljni se žalio na loš tretman i štrajkao je glađu. "Činjenica da ne možemo pronaći Alekseja posebno je alarmantna jer mu je prošli tjedan pozlilo u ćeliji: zavrtjelo mu se u glavi i legao je na pod. Čuvari su odmah dotrčali, stavili Alekseja u krevet i namjestili mu infuziju", prenijela je glasnogovornica preko društvene mreže. "Što mu je bilo, ne znamo, ali s obzirom na to da mu je uskraćena hrana, da je u ćeliji bez ventilacije i da mu je vrijeme za šetnju smanjeno na minimum, izgledalo je kao nesvjestica od gladi", dodala je Kira Jarmuš. Požalila se da od njega dobivaju sve manje poruka. I u zatvoru Navaljni je često bio u prilici pisati pisma i objavljivati kritičke poruke na društvenim mrežama, prenosi WSJ. Iz zatvora je vodio kampanju protiv ruske invazije na Ukrajinu i pokušao mobilizirati rusku javnost protiv rata.

Putin je prošlog tjedna potvrdio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u ožujku, što bi mu moglo osigurati ostanak na vlasti najmanje do 2030. Navaljni je prošlog tjedna najavio pokretanje web stranice "Rusija bez Putina", s pozivom građanima da dijele oporbene materijale i da svaki od njih uvjeri 10 drugih da glasaju protiv Putina. Kada je Navaljni u kolovozu osuđen na dodatnih 19 godina najstrožeg zatvora, istaknuo je da nije bitan broj godina. "Potpuno sam svjestan da, kao i mnogi politički zatvorenici, sjedim na doživotnoj robiji, čije se trajanje mjeri mojim životnim vijekom, ili vijekom ovog režima", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:08