NOVI SUKOB

WhatsApp tuži indijsku vladu: Traže da zakonsku odredbu proglase kršenjem prava na privatnost

WhatsApp-ova tužba naglašava rastući sukob između Modijeve vlade i tehnoloških divova kao što su Facebook, Alphabetov Google i Twitter
 Friedrich Stark/Alamy/Alamy/Profimedia

Facebookov WhatsApp podigao je tužbu protiv indijske vlade u nastojanju da blokira propise koji stupaju na snagu u srijedu, a koji bi prisilili kalifornijsku tvrtku na kršenje zaštite privatnosti.

Od Visokog suda u Delhiju WhatsApp traži da jednu od novih zakonskih odredbi proglasi kršenjem prava na privatnost, jer od kompanija koje se bave društvenim mrežama traži identifikaciju "pravog začetnika informacija" kada vlasti to zahtijevaju.

Iako zakon propisuje davanje podataka te vrste samo o optuženima za nezakonite postupke, tvrtka je priopćila da tome u praksi ne može udovoljiti budući da su poruke šifrirane od pošiljatelja do primatelja, a radi pridržavanja zakona WhatsApp bi morao prekinuti enkripciju za primatelja, ali i za pošiljatelja poruke.

WhatsAppova žalba poziva se na presudu Vrhovnog suda Indije iz 2017. kojom se podržava privatnost u slučaju poznatom kao presuda Puttaswamy, rekli su izvori upućeni u temu.

Sud je tada utvrdio da se privatnost mora čuvati, osim u slučajevima kada su zakonitost, nužnost i proporcionalnost protiv nje. WhatsApp tvrdi da zakon ne podupire nijedan od tri navedena testa.

Stručnjaci su podržali argumente WhatsAppa.

"Novi zahtjevi za praćenjem i filtriranjem mogu okončati enkripciju od pošiljatelja do primatelja u Indiji", napisala je u ožujku znanstvenica Stanford Internet Observatorya Riana Pfefferkorn.

Glasnogovornik WhatsAppa odbio je komentirati slučaj.

Vladin dužnosnik je, pak, rekao da WhatsApp može pronaći način za pronalazak pošiljatelja dezinformacije, što je dugogodišnji stav vlade premijera Narendre Modija, te da se od tvrtke ne traži da prekine enkripciju.

WhatsApp-ova tužba naglašava rastući sukob između Modijeve vlade i tehnoloških divova, uključujući Facebook, Alphabetov Google i Twitter, na jednom od njihovih rastućih ključnih tržišta.

Napetosti su porasle nakon policijskog posjeta uredima Twittera početkom tjedna. Ta mreža za objavljivanje kratkih poruka označila je objave glasnogovornika vladajuće stranke i drugih kao one koje sadrže "medijsku manipulaciju", dodajući da je uključen i lažni sadržaj.

Vlada je također pritisnula tehnološke kompanije da uklone ne samo ono što je opisano kao dezinformacija o pandemiji koronavirusa koji hara Indijom, nego i neke kritike vladinog odgovora na zarazu koja svakodnevno ubija tisuće ljudi.

Posredničke smjernice i etički kodeks digitalnih medija, koje je u veljači donijelo indijsko ministarstvo tehnologije, određuje da "neki posrednici društvenih mreža" gube zaštitu od tužbi i kaznenih progona ako se ne pridržavaju kodeksa.

WhatsApp, njegova matična kompanija Facebook i drugi tehnološki konkurenti, puno su uložili u Indiju, ali brinu ih sve stroži propisi Modijeve vlade. Neki se nadaju odgodi uvođenja novih pravila.

WhatsApp u Indiji ima gotovo 400 milijuna korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 21:17