SIROMAŠNE ZEMLJE

WHO: Africi će nedostajati oko 500 milijuna doza cjepiva protiv covida-19

Matshidiso Moeti, direktorica za Afriku u WHO-u izrazila je žaljenje što bogate zemlje rade na "istiskivanju Covaxa s tržišta"
Ilustracija
 Phill Magakoe/AFP

Mehanizam Covax smanjio je predviđanja o tome koliko će cjepiva protiv covida-19 biti poslano u siromašne zemlje, pa će Africi manjkati oko 500 milijuna doza u odnosu na globalni cilj od 40 posto cijepljenih do kraja godine, objavio je u četvrtak WHO.

Uzevši u obzir taj deficit, 470 milijuna doza cjepiva koje očekuju na tom kontinentu omogućit će cijepljenje samo 17 posto stanovništva, ocijenio je regionalni ured za Afriku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na tjednoj konferenciji za novinare.

Trebalo bi dvostruko više cjepiva da bi se cijepilo 40 posto stanovništva.

Nedostatak cjepiva se događa u trenutku kada je Afrika ovog tjedna prešla granicu od 8 milijuna zaraženih, naglašava WHO.

Matshidiso Moeti, direktorica za Afriku u WHO-u izrazila je žaljenje što bogate zemlje rade na "istiskivanju Covaxa s tržišta", čime taj mehanizam ostaje bez dovoljne količine doza.

"Velike nejednakosti u pristupu cjepivima neće biti brzo ublažene", rekla je.

Tijekom rujna Afrika je trebala putem Covaxa primiti oko 95 milijuna doza, ali unatoč obnovi isporuka Afrika je uspjela cijepiti samo 50 milijuna ljudi ili 3,6 posto svog stanovništva", podsjeća WHO.

Međunarodni mehanizam financiranja trebao bi omogućiti 92 države i teritorija da besplatno prime cjepiva koja financiraju bogate zemlje.

Prošlog tjedna Covax je morao smanjiti svoja predviđanja i objasnio da je do nedostatka doza došlo zbog "zabrana izvoza, prioriteta koje su dobili bilateralni sporazumi između proizvođača i zemalja, zbog kašnjenja u podnošenju zahtjeva za odobrenje" i sličnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:06