BITKA PROTIV COVIDA

WHO: ‘Akutna faza‘ pandemije završit će se u 2022. ako bude 70 posto cijepljenih

‘To je u našoj moći, to je pitanje izbora‘, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice COFFRINI/AFP

"Akutna faza" pandemije covida-19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto cijepljene svjetske populacije, rekao je u petak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uvjet da se do sredine godine, u lipnju i srpnju, cijepi 70 posto svjetskog stanovništva", rekao je novinarima Tedros Adhanom Ghebreyesus koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici.

"To je u našoj moći (...) To je pitanje izbora", dodao je.

Čelnik WHO-a je posjetio laboratorije biotehnološke tvrtke Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvo cjepivo protiv covida na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ovo će cjepivo u studenom biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

"Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom", rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podupiru WHO i međunarodni mehanizam Covax za pristup cjepivu.

Tek je 11 posto Afrikanaca cijepljeno, što je najniža stopa u svijetu.

Taj kontinent mora "šest puta povećati stopu cijepljenih" protiv covida da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto procijepljenih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022., objavio je WHO za Afriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 18:51