SJEDNICA

WHO će u četvrtak odlučiti predstavljaju li majmunske boginje javnu zdravstvenu krizu

Ne želimo čekati dok situacija ne izmakne kontroli, kaže direktor WHO-a za izvanredne situacije u Africi, Ibrahima Socé Fall

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a

 JEAN-GUY PYTHON/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak će održati izvanredno zasjedanje kako bi procijenila predstavljaju li majmunske boginje javnu zdravstvenu krizu.

To je najviša razina upozorenja koju bi ta agencija Ujedinjenih naroda mogla proglasiti, a trenutno vrijedi za covid-19 i dječju paralizu.

Ove godine je u 39 država bilo 1600 potvrđenih i još 1500 potencijalnih slučajeva majmunskih boginja, sa 72 smrtna slučaja.

Ova bolest endemska je u dijelovima Afrike, no i u njima brojevi zaraženih rastu, kao i u ostatku svijeta. Virus izaziva simptome poput prehlade i lezije kože, a širi se bliskim kontaktom.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako je došlo vrijeme za jačanje odgovora na širenje majmunskih boginja jer se virus ponaša neuobičajeno, širi se na sve veći broj država te je potrebna međunarodna koordinacija.

"Ne želimo čekati dok situacija ne izmakne kontroli", rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije u Africi, Ibrahima Socé Fall.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2023 05:51