ISTRAŽIVANJE

WHO: Covid poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 posto zemalja, što je porast u odnosu na 29 posto početkom 2021

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice Coffrini/AFP

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, primjerice programa cijepljenja ili tretmana bolesti poput AIDS-a zabilježeni su u 92 posto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak.

Anketa, provedena u studenom i prosincu 2021., pokazuje da su usluge "ozbiljno pogođene" te da je zabilježen "mali ili nikakav napredak" u odnosu na istraživanje s početka 2021., navodi se u priopćenju WHO-a.

"Rezultati ove ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sustava, oporavak usluga i ublažavanje utjecaja pandemije covida-19", poručuje WHO.

Usluga hitne pomoći pogoršala se u odnosu na prethodnu anketu.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 posto zemalja, što je porast u odnosu na 29 posto početkom 2021. i 21 posto u prvom istraživanju 2020.

Pružanje neobveznih operacija poput zamjene kuka i koljena poremećeno je u 59 posto zemalja, a nedostaci u rehabilitacijskoj i palijativnoj skrbi zabilježeni su u otprilike pola zemalja.

Anketa je provedena u vrijeme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante koronavirusa što je opteretilo bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:08