KINA NEGODUJE

WHO formira novi tim za proučavanje covida: ‘Ovo nam je zadnja šansa da doznamo ishodište virusa‘

Radna skupina WHO-a ove je godine u veljači zaključila da je virus vjerojatno potekao od šišmiša, ali da je potrebno još istraživanja
Laboratorij Vatreno oko u Wuhanu jedno je od mjesta u kojem su se provodila testiranja covida-19
 STR/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je nova radna skupina možda posljednja prilika da se dozna ishodište pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 i bolesti covid-19, piše BBC.

WHO je pozvao 26 stručnjaka da se pridruži radnoj skupini imena "Znanstveno-savjetnička skupina za bavljenje ishodištem novih patogena (SAGO)".

SAGO će proučiti je li virus prešao sa životinja na ljude ili je procurio iz laboratorija nakon nesreće. Kina odlučno odbacuje teoriju da je virus izašao iz laboratorija.

Druga radna skupina WHO-a ove je godine u veljači provela istragu o ishodištu virusa te zaključila da je virus vjerojatno potekao od šišmiša, ali da je potrebno još istraživanja.

Ta je radna skupina ustvrdila da je "malo vjerojatno" da je virus procurio iz laboratorija.

Međutim, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kasnije je rekao da je istraga provedena u veljači patila zbog nedostatka podataka te zato što Kina nije bila transparentna.

Među članova SAGO-a nalazi se i šest stručnjaka koji su sudjelovali u toj istrazi.

Osim što će se baviti koronavirusom, SAGO će proučiti i ishodišne točke drugih opasnih patogena. "Buduće pandemije možemo onemogućiti ako shvatimo odakle dolaze novi patogeni", rekao je Ghebreyesus.

Ghebreyesus i drugi dužnosnici WHO-a u jednom su članku u časopisu Science ustvrdili da je "nesreća u laboratoriju" ne može isključiti kao ishodište virusa.

Direktor za hitne slučajeve u WHO-u Michael Ryan rekao je da je SAGO "možda posljednja šansa da se dozna ishodište koronavirusa".

Vijest o formiranju SAGO-a dolazi nakon što je CNN izvijestio da se Kina priprema testirati desetke tisuća uzoraka krvi koji su uzeti u ranim danima pandemije.

Ambasador Kine u Ujedinjenim narodima Chen Xu rekao je da se rad SAGO-a ne bi smio "politizirati".

- Vrijeme je da se timovi šalju na druga mjesta - rekao je Chen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:19