JASNA PORUKA

WHO kritizirao odluku američkog Vrhovnog suda o pobačaju: ‘Sve žene trebaju imati pravo na to. Točka‘

Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt, kaže čelnik WHO-a

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 JEAN-GUY PYTHON/AFP

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da će nedavna odluka američkog Vrhovnog suda kojom se ukida pravo na pobačaj na saveznoj razini uzrokovati zdravstvene probleme i smrt.

"Sve bi žene trebale imati pravo odlučivati o svome tijelu i zdravlju. Točka", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

"Sigurnim pobačajem skrbimo o zdravlju", dodao je. "Tako se spašavaju životi. Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt".

Američki Vrhovni sud u petak je promijenio odluku koja je na snazi bila 50 godina, a kojom se jamči pravo na prekid trudnoće u cijelom SAD-u. Sud je tom odlukom olakšao donošenje strožih zakona o pobačaju, među kojima i potpuno zabranjivanje u saveznim državama koje same tako odluče.

Zakoni o zabrani odmah su stupili na snagu u nekim saveznim državama. U mnogima liječnici koji obavljaju pobačaje mogu zbog toga završiti u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2022 03:53