MIX AND MATCH

WHO nakon velikog istraživanja dao preporuke o miješanju cjepiva različitih proizvođača

Mnoge su zemlje već počele miješati cjepiva, a glavni su razlog porast broja slučajeva covida-19, male zalihe i spora imunizacija
 Ilustracija/GARO/Phanie/Phanie via AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je privremene preporuke za korištenje cjepiva protiv koronavirusa različitih proizvođača, za docjepljivanje i booster dozu.

Preporuke su, naime, donijeli nakon velikog istraživanja koje je pokazalo da prva doza cjepiva AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha te druga doza cjepiva Moderne devet tjedana poslije stvaraju bolji imunološki odgovor.

Unatoč tome iz WHO-a napominju da bi se za miješanje trebali uzeti u obzir dostupnost te koristi i rizici upotrebe cjepiva protiv covida-19. Navode i da će se isti preispitati u trenutku kad bude dostupno više podataka. Mnoge su zemlje već počele miješati cjepiva, što se naziva "mix and match", a glavni su razlog porast broja slučajeva covida-19, male zalihe i spora imunizacija.

Ipak, u Hrvatskoj se baš i ne miješaju cjepiva, osim kad je riječ o osobama koje su primile AstraZenecu ili Janssen, koji nisu niti zatražili odobrenje regulatornih agencija za treću, odnosno booster dozu.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je službena preporuka docijepiti se onim cjepivom kojim je provedeno primarno cijepljenje, osim u slučaju primovakcinacije Vaxzevrijom, kod koje se preporučuje docijepiti jednim od mRNA cjepiva.

- U slučaju primovakcinacije cjepivom Janssen, osoba se može docijepiti jednom dozom ili Janssen ili mRNA cjepiva - kažu iz HZJZ-a.

Iz WHO-a pak navode da se, ovisno o dostupnosti, mRNA cjepiva poput onih koja su razvili Pfizer i Moderna mogu koristiti kao dodatne doze nakon prvotne doze vektorskog cjepiva AstraZenece i obrnuto.

"AstraZeneca i bilo koje od mRNA cjepiva mogu se također koristiti nakon prvotne doze inaktiviranog cjepiva Sinopharma", zaključuju u WHO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44