IZOLIRANA ZEMLJA

WHO ocjenjuje da se epidemija covida-19 u Sj. Koreji širi: ‘Ne raspolažemo s dovoljno informacija‘

Trenutačno ne možemo točno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, erkao je Michael Ryan iz WHO-a

Ljekarna u Pjongjangu

 Str/AFP

WHO smatra da se situacija s epidemijom covida-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava te izražava žaljenje zbog nedostatka informacija i suradnje vlasti u Pjongjangu koja tvrdi da broj slučajeva "groznice" pada.

"Trenutačno ne možemo točno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, nego se pogoršavaju", rekao je Michael Ryan, voditelj za krizne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"Još jednom, vrlo je teško ostatku svijeta dati točnu ocjenu jer ne raspolažemo nužnim podatcima", istaknuo je, rekavši da WHO raspolaže istim informacijama koje Pjongjang daje ostatku svijeta.

Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom covida u organizaciji, navodi da je Sjeverna Koreja prijavila ukupno 3,7 milijuna oboljelih.

U četvrtak je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila podatak o 96.610 novih slučajeva "groznice", pošto je početkom svibnja bilo 390.000 zaraženih na dan. Službene informacije govore o više od 3,8 milijuna zaraženih i o 69 mrtvih.

"Doznajemo o mnogim slučajevima ozdravljenja, ali iz zemlje dobivamo samo ograničene informacije", istaknula je Van Kerkhove.

Dvadeset pet milijuna Sjevernokorejaca nije cijepljeno, a njihov zdravstveni sustav jedan je od najgorih u svijetu.

Ryan je rekao da je WHO "više puta nudio pomoć" sjevernokorejskim vlastima, pa i cjepivo "u tri navrata". "I nadalje ćemo ga nuditi", istaknuo je.

Rekao je da WHO surađuje s Kinom i s Južnom Korejom kako bi ostvarili napredak.

"Vidimo pozitivna nastojanja kako bi se pokušao riješiti ovaj zajednički problem", istaknuo je Ryan.

"Ne želimo da se širenje (epidemije) ubrza u populaciji koja je osjetljiva i ima oslabljeni zdravstveni sustav. To nije dobro za ljude Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje, za regiju i za čitav svijet", istaknuo je.

image
Kim Won Jin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 18:39