BORBA S COVIDOM

WHO odobrio AstraZenecino cjepivo za izvanrednu upotrebu: ‘Moramo ubrzati proizvodnju‘

Odobreno cjepivo proizvedeno je u suradnji s južnokorejskim SKBiom i indijskim Serum Instituteom, niže je cijene i lakše se distribuira
 Alain JOCARD/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je odobrila cjepivo AstraZenece i Oxforda za izvanrednu upotrebu, proširivši pristup tom relativno jeftinom cjepivu zemljama u razvoju.

U priopćenju WHO-a stoji kako je odobreno cjepivo AstraZenece proizvedeno u suradnji s južnokorejskim SKBiom i indijskim Serum Instituteom. 

- Sad je sve postavljeno za brzu distribuciju cjepiva. No i dalje moramo ubrzati proizvodnju - rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Odobrenje te agencije Ujedinjenih naroda dolazi nekoliko dana nakon što je odbor WHO-a privremeno preporučio cjepivo, zaključivši kako se odraslim osobama trebaju dati dvije doze, s tim da druga mora biti aplicirana nakon 8 do najviše 12 tjedana te da se ono može koristiti u državama s južnoafričkim sojem koronavirusa. 

Cjepivo AstraZenece hvaljeno je zbog svoje niže cijene i lakše distribucije. 

Prema podacima agencije Reuters, gotovo 109 milijuna ljudi zaraženo je od početka pandemije koronavirusa, a umrlo je 2,5 milijuna ljudi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 19:31