JUŽNA KOREJA

WHO osnovao novi centar za izobrazbu za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Novi centar u predgrađu Seula obrazovat će stručnjake onih zemalja koje žele proizvoditi vlastita cjepiva

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Johanna Geron/POOL/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u srijedu da je u Južnoj Koreji osnovala centar za izobrazbu zemalja s niskim i srednjim prihodima koje žele proizvoditi vlastita cjepiva protiv koronavirusa i lijekove.

Novi centar za izobrazbu osnovan je nakon što je UN-ova agencija osnovala središte za transfer tehnologije u Cape Townu prošle godine kako bi se tvrtkama iz siromašnih zemalja i zemalja sa srednjim prihodima prenijelo znanje za proizvodnju cjepiva protiv covida-19 na osnovi mRNK tehnologije.

Novi centar u predgrađu Seula obrazovat će stručnjake onih zemalja koje žele proizvoditi vlastita cjepiva, inzulin i monoklonska antitijela, rekao je novinarima glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Centar u Južnoj Koreji već provodi obuku za tvrtke koje imaju sjedište u zemlji, a sada će primati i stručnjake iz drugih zemalja.

WHO je objavio također da će još pet zemalja - Bangladeš, Indonezija, Pakistan, Srbija i Vijetnam - dobiti potporu iz centra za transfer mRNK tehnologije iz Južnoafričke Republike.

Prošli tjedan, šest afričkih zemalja, Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis, potpisali su prvi u Africi ugovor o prijenosu tehnologije za proizvodnju mRNK cjepiva po međunarodnim standardima.

Tedros je rekao da je do sada 20 zemalja izrazilo interes za izobrazbu za proizvodnju mRNK cjepiva u Južnoafričkoj Republici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:36