RIGOROZNE PROVJERE

WHO: Rašireno cijepljenje protiv Covid-19 ne očekuje se do sredine iduće godine

Nijedno od cjepiva u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazalo "jasan signal" efikasnosti
ilustracija
 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje rašireno cijepljenje protiv Covida-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a u petak, naglasivši važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost cjepiva.

Nijedno od mogućih cjepiva u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazalo "jasan signal" efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je glasnogovornica Margaret Harris.

Rusija je u kolovozu odobrila cjepivo protiv Covida-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost cjepiva.

Američki zdravstveni dužnosnici i Pfizer objavili su u četvrtak da će cjepivo biti spremno za distribuciju do kraja listopada, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, na kojima će pitanje pandemije koronavirusa i odgovora na istu biti važan faktor za glasače.

"Mi stvarno ne očekujemo rašireno cijepljenje prije sredine iduće godine", kazala je Harris novinarima u Ženevi.

"Treća faza mora duže trajati zato što moramo vidjeti koliko uistinu cjepivo štiti te moramo vidjeti koliko je sigurno", dodala je.

U trećoj fazi provode se velika klinička ispitivanja i testiranja na ljudima.

Harris se nije referirala na pojedina moguća cjepiva.

Svi podaci iz ispitivanja moraju biti dijeljeni i uspoređivani, rekla je Harris.

"Puno je ljudi cijepljeno, a ne znamo funkcionira li cjepivo. U ovom trenutku nemamo jasan signal ima li cjepivo zadovoljavajući razinu efikasnosti i sigurnosti", dodala je.

WHO i GAVI odgovorni su za plan globalne distribucije cjepiva poznat kao COVAX.

Fokus je na cijepljenju visokorizičnih osoba u svim zemljama, poput zdravstvenih radnika.

COVAX planira nabaviti i podijeliti 2 milijarde doza odobrenih cjepiva do kraja 2021., ali su neke zemlje, koje su osigurale svoje potrebe bilateralnim dogovorima, uključujući SAD, kazale da se neće priključiti projektu.

"U osnovi su vrata otvorena. Otvoreni smo. Cilj je COVAX-a osigurati da svi na planetu imaju pristup cjepivima", rekla je Harris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 23:42