SKUP

WHO sazvao sastanak na kojem će se razgovarati o novom soju koronavirusa

WHO je također objavio da uskoro očekuje više pojedinosti o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa
Hans kluge, WHO
 Alberto Pizzoli

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala je za srijedu sastanak na kojem će razmotriti strategije za suzbijanje novog, zaraznijeg soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

UN-ova organizacija je ranije u utorak najavila sastanak o novom soju virusa, ali nije navela datum održavanja.

"Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija", napisao je na Twitteru regionalni direktor WHO-a Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mjere. Riječ je o normalnoj etapi razvoja pandemije, ističe WHO i hvali Veliku Britaniju zbog detektiranja nove varijante.

U vrijeme kada su zbog novog soja iz Britanije na ulazu u Francusku stvorene kilometarske kolone kamiona, Kluge je napisao "Lanci opskrbe osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebali bi ostati mogući".

WHO je u ponedjeljak rekao da novi soj koronavirusa, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, "nije izvan kontrole".

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj koronavirusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je također objavio da uskoro očekuje više pojedinosti o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U priopćenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva i rekao je da su ispitivanja u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 04:04