BORBA S VIRUSOM

WHO: ‘Škole bi trebale biti zadnje mjesto koje treba zatvarati vrata zbog korone‘

Prošle godine je zatvaranje škola učinilo više štete nego koristi. Ne možemo ponoviti iste greške, kaže Henri Kluge
Prazna učionica, ilustrativna fotografija
 Goran Mehkek/Cropix

Europski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je upozorio vlade u regiji da ne zatvaraju škole, unatoč porastu broja zaraženih covidom-19 u mnogim zemljama.

WHO je zapazio da je, kako se zima približava, više od pola od 53 zemlje koje pripadaju WHO-ovoj europskoj regiji zabilježilo porast broja zaraženih svih dobnih skupina, dok je u regiji zabilježen porast novozaraženih od 18 posto.

"Ako i kad se nametnu mjere da se smanji ili kontrolira zaraza, škole bi trebale biti posljednje mjesto koje će zatvoriti svoja vrata i prvo koje će ih otvoriti s primjerenim preventivnim mjerama", priopćio je WHO. "Prekidanje dječjeg obrazovanja trebalo bi biti posljednja mjera."

Umjesto zatvaranja obrazovnih institucija, WHO predlaže širi pristup smanjenju zaraze u društvu.

"To uključuje školska okruženja, u kojima su važni fizička distanca, često pranje ruku, nošenje maski, adekvatan sustav ventilacije u učionicama i bolji pristup testiranju, osobito tamo gdje je više djece", rečeno je u priopćenju.

Prošle godine, zatvaranje škola omelo je obrazovanje milijuna djece i mladih i učinilo više štete nego koristi, prema Hansu Henriju Klugeu, regionalnom direktoru Regionalnog ureda WHO-a za Europu. "Ne možemo ponoviti iste greške."

Pandemija koronavirusa ovaj tjedan je u Europi ubrzala, posebno u zemljama na istoku kontinenta.

U Europi je ovaj tjedan zabilježen rast broja zaraženih koronavirusom od 14 posto a stanje se pogoršava već mjesec i pol.
Zemlje koje su zabilježile najveći porast broja slučajeva u posljednjih tjedan dana u svijetu nalaze se u Europi i poglavito na istoku: Češka ima rast više od sto posto, Mađarska 92 posto, Danska 80 posto, Poljska 70 posto, Hrvatska 65 posto a Slovačka 63 posto, piše agencija France presse.

Izvan Europe, stanje se poboljšava u svim regijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51