VODE RAČUNA O SVEMU

WHO traži novi naziv za majmunske boginje: ‘Ovaj naziv diskriminira i stigmatizira. Bolje zvuči hMPXV, zar ne?‘

Jedno od novih imena koje su predložili znanstvenici je hMPXV, ali morat ćemo pričekati da čujemo što WHO misli o tome

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice Coffrini/Afp

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da u suradnji sa stručnjacima pokušava pronaći novi naziv za majmunske boginje, piše BBC. Vijest stiže nakon što je više od 30 znanstvenika prošlog je tjedna pisalo o 'hitnoj potrebi za nediskriminirajućim i nestigmatizirajućim' nazivom za virus i bolest koju uzrokuje.

Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netočno i diskriminirajuće, rekli su.

Posljednjih tjedana diljem svijeta zabilježeno je oko 1600 slučajeva ove bolesti.

72 smrtna slučaja zabilježena su u zemljama u kojima su majmunske boginje endemska bolest, dok nijedan nije zabilježen u 32 zemlje u kojima se bolest pojavila po prvi puta, kao što je Velika Britanija.

Prema posljednjem prebrojavanju, od 12. lipnja, u Engleskoj su potvrđena 452 slučaja, 12 u Škotskoj, 2 u Sjevernoj Irskoj i 4 u Walesu.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako će sljedeći tjedan održati hitan sastanak kako bi se utvrdilo hoće li se epidemija klasificirati kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodnog značaja - najveći alarm koji agencija UN-a može oglasiti.

Jedine druge bolesti zbog kojih se to dogodilo u prošlosti su svinjska gripa, dječja paraliza, ebola, zika i covid.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je: 'Izbijanje majmunskih boginja je neobično i zabrinjavajuće. Iz tog razloga odlučio sam sazvati Odbor za hitne slučajeve u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima sljedeći tjedan, kako bi se procijenilo predstavlja li ova epidemija javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja.'

Što su majmunske boginje?

Majmunske boginje uzrokuje virus majmunskih boginja, član iste obitelji virusa kao i male boginje (ospice), iako je ta bolest mnogo lakša.

Jedno od novih imena koje su predložili znanstvenici je hMPXV, ali morat ćemo pričekati da čujemo što WHO misli o tome.

Infekcije ovim virusom su obično blage i rizik za opću populaciju je nizak, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva kupila je zalihe cjepiva protiv ospica kao zaštitu od porasta broja slučajeva.

Virus se posljednjih mjeseci na neobičan način širi svijetom. Prethodne epidemije uglavnom su bile ograničene na dijelove Afrike gdje se smatra da su glodavci - a ne majmuni - glavni životinjski domaćin.

Infekcija uzrokuje osip koji pomalo podsjeća na vodene kozice. Virus se može širiti kada je netko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Ranije bolest nije opisana kao spolno prenosiva infekcija, ali se može prenijeti bliskim kontaktom.

Svatko s virusom trebao bi se suzdržati od seksa dok ima simptome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:23