COVID I DALJE PRIJETI

WHO uoči ljetne sezone izdao upozorenje Europi: ‘Niste izvan opasnosti, budite svjesni rizika‘

Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto, rečeno je
 Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Europljane da putuju odgovorno tijekom ljeta i upozorila da Europa "nikako nije izvan opasnosti" od covida-19 unatoč padu stopa zaraze posljednjih tjedana.

"S obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva te velike festivale i sportska natjecanja sljedećih dana i tjedana, WHO Europa poziva na oprez", rekao je na brigfingu za novinare čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge.

"Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto", izjavio je Kluge.

Tijekom zadnja dva mjeseca pada broj novih slučajeva covida-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

Broj prijavljenih infekcija prošloga tjedna bio je 368.000, što je petina tjednih slučajeva prijavljenih tijekom vrhunca u travnju ove godine, izjavio je Kluge.

"Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti", istaknuo je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta "pokazuje povećanu zaraznost", a mnogi koji spadaju u osjetljive skupine stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

S obzirom na to da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu cjepiva, to nije dovoljno da se spriječi novi val virusa, ustvrdio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 15:04