SMRT U BIJELOJ KUTI

WHO upozorava: Veće su šanse da ćete umrijeti zbog greške liječnika nego poginuti u avionskoj nesreći

 Joško Ponos/CROPIX

Novoimenovani povjerenik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za sigurnost pacijenata Liam Donaldson proglasio je letenje avionom puno sigurnijim od posjeta bolnici.

- Kada bi vas sutra primili u bolnicu izgledi da dođe do greške u vašem liječenju iznose oko jedan naprema deset. Šanse da umrete zbog greške prilikom zdravstvene njege bile bi jedan na 300 pacijenata - izjavio je ovaj donedavni dužnosnik zdravstvenih službi u Velikoj Britaniji.

- U avionskim nesrećama pogine jedan od deset milijuna putnika. To pokazuje kako zdravstvena skrb u svijetu još mnogo toga ima za napraviti - zaključio je Donaldson.

Kako upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, u svijetu se godišnje pojavi milijun slučajeva infekcije povezane sa zdravstvenom njegom, a čak 50 posto od tog broja bi se moglo spriječiti kada bi zdravstveni radnici prali ruke sapunom s vodom ili sredstvima na bazi alkohola prije nego krenu njegovati bolesnika.

Kako bi se taj broj dodatno smanjio pacijenti bi trebali postavljati pitanja i sudjelovati u donošenju odluka u bolnicama. Te iste bolnice bi trebale koristiti higijenske standarde i WHO-ovu kontrolnu listu kako bi se kirurške procedure provodile sigurno. Samo poštivanjem te liste u svijetu bi bilo spriječeno oko pola milijuna smrtnih slučajeva, procjenjuje WHO.

Prema podacima iste organizacije u razvijenim zemljama će sedmero od 100 pacijenata u bolnici dobiti infekciju, a u nerazvijenim se taj broj penje na njih desetero. SAD svake godine zabilježi 1,7 milijuna infekcija koje dovedu do 100 tisuća smrtnih slučajeva. riječ je o mnogo višem broju nego u Europi, koja bilježi veći broj infekcija, njih 4,5 milijuna, ali samo njih 37 tisuća završi tragično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:04