KONTROLA PANDEMIJE

WHO upozorio na 'zamor' građana u zdravstvenoj krizi

 Marko Todorov / CROPIX

Napori za kontrolom pandemije koronavirusa mogli bi biti ugroženi ako se građani budu opirali preporukama vlasti, upozorio je u četvrtak regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

"Zamor u krizi prijeti dragocjenim postignućima protiv virusa. Izvještaji o nepovjerenju u vlasti i teorijama zavjera osnažuju pokrete protiv socijalne i fizičke distance", rekao je Hans Kluge.

"Nepovjerenje, otpor mjerama i neprihvaćanje pravila ponašanja koja smo nametnuli kako bismo ograničili covid-19 mogli bi nas srozati niz put kojim nitko ne želi ići", upozorio je.

"Nema prostora za zadovoljstvo, moramo ostati budni", rekao je Kluge.

Kluge kaže da su novi slučajevi koronavirusa, koji su se prošlog tjedna pojavili u Wuhanu u Kini te u Južnoj Koreji gdje se činilo da je virus nestao, "pokazatelj da prijetnja nove pojave virusa nikada nije previše udaljena".

U Europi je zabilježeno 56 posto svih smrti od covida-19, njih 160.000 te 1,78 milijuna oboljelih, odnosno 43 posto svih zaraza u svijetu, dodao je Kluge.

Velika Britanija, Rusija i Španjolska su u 10 zemalja u svijetu koje bilježe velik broj slučajeva u posljednja 24 sata, rekao je regionalni direktor WHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:33