MOGUĆI PROBLEMI

Wigemark pozvao vlasti BiH da na dodatna pitanja EU odgovore prije izbora

Ilustracija
 Dado Ruvić / CROPIX

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark pozvao je u četvrtak vlasti u Bosni i Hercegovini da odgovore na dodatna pitanja Europske komisije dostave prije izbora kako bi se izbjegli problemi koji bi mogli nastupiti zbog problema s provedbom izbornih rezultata.

„Nadamo se da bi ti odgovori mogli doći do kraja ove godine ili do listopadskih izbora. Nakon izbora bit će mnogo drugih pitanja koja će odvlačiti pozornost“, rekao je Wigemark, koji je i posebni predstavnik EU u BiH.

Wigemark je sudjelovao na konferencije posvećenoj regionalnoj suradnji na Balkanu te je sugerirao kako bi predstojeći izbori zbog problema s njihovom provedbom mogli dodatno usporiti i europski put BiH.

Ustavni sud BiH osporio je odredbe državnog Izbornog zakona o popunjavanju gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda, a u međuvremenu su bošnjačke stranke odlučile donijeti posebni zakon na razini entiteta, za koje hrvatske stranke tvrde da je protivan državnom Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda. Tim zakonom se omogućava izbor izaslanika iz svih naroda iz svake županije što je Ustavni sud BiH ranije izbrisao iz Izbornog zakona jer je omogućavao nerazmjeran izbor hrvatskih izaslanika i nametanje vlasti mimo volje Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:26