TAJNE PONOVO CURE

WikiLeaks objavljuje 2,4 milijuna mailova o suradnji sirijske vlade i zapadnih kompanija

Izraelski Haaretz i britanski Guardian već su objavljivali sadržaje elektronske pošte sa sirijskih vladinih računala
 AP

WikiLeaks je jučer najavi da će uskoro objaviti materijal s 2,4 milijuna sirijskih e-mailova, od kojih većina pripada vladinim dužnosnicima i koji će, kako je rekao osnivač skupine Julian Assange, biti “kompromitirajući za sirijsku vladu, ali i njezine neprijatelje u inozemstvu”.

WikiLeaks je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio samo dio mailova, a među korespondencijom koja će biti predstavljena javnosti i ona je koja potječe iz sirijskih ministarstava vanjskih poslova, financija, kulture te samog ureda predsjednika Bašara al-Asada.

Sarah Harrison iz WikiLeaksa predstavila je novinarima novi projekt svoje skupine te najavila da će se u objavljenoj elektronskoj pošti moći pronaći razni podaci o suradnji između sirijske vlade i zapadnih kompanija, ali nije željela precizirati o čemu je riječ.

- Ovaj materijal pomoći će nam ne samo da kritiziramo sirijsku vladu ili njezine protivnike, nego da razumijemo njihove interese, postupke i motive. Boljim razumijevanjem konflikta bit će nam lakše riješiti ga, poručio je Assange preko Sarah Harrison.

Osnivač WikiLeaksa se, naravno, nije pojavio pred novinarima jer ga traži britanska policija zbog mogućeg izručenja Švedskoj gdje su protiv njega podignute tužbe za seksualno napastovanje .

Ovo nije prvi put da su povjerljivi sirijski dokumenti iscurili u javnost. Izraelski Haaretz i britanski Guardian već su objavljivali sadržaje elektronske pošte sa sirijskih vladinih računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:42