NOVO DOBA

Wikipedija predstavila kodeks ponašanja za zaustavljanje dezinformacija: Sigurno okruženje za sve

Cilj nove politike je onemogućiti iskrivljavanje i manipulaciju sadržaja na Wikipediji, najvećoj internetskoj enciklopediji
 Lionel Bonaventure/AFP

Wikipedia je u utorak predstavila "univerzalni kodeks ponašanja" koji za cilj ima zaustavljanje zlouporabe i širenja dezinformacija te manipulacije sadržaja na globalnoj internetskoj enciklopediji.

Novi kodeks objavila je zaklada Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipedijom i time proširila postojeće politike za stvaranje skupa standarda zajednice za borbu protiv "negativnog ponašanja", navodi se u izjavi.

Cilj nove politike je onemogućiti iskrivljavanje i manipulaciju sadržaja na Wikipediji, najvećoj internetskoj enciklopediji, kojom uglavnom upravljaju volonteri koji koriste "mnoštvo" informacija.

"Ovaj univerzalni kodeks ponašanja razvijen je za novo internetsko doba, a njime želimo postići da naše zajednice suradnika budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje za sve uključene", rekla je Katherine Maher, izvršna direktorica zaklade.

"Ovaj će kodeks biti obvezujući dokument za sve koji sudjeluju u našim projektima kako bi ih dosljedno izvršavali i pružat će dosljedan postupak rješavanja uznemiravanja, zlouporabe položaja i namjernih pokušaja manipulacije činjenicama".

Kodeks od 1600 riječi razvijen je uz doprinos oko 1500 volontera Wikipedije koji predstavljaju pet kontinenata i 30 jezika, a uključuje jasne definicije uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja.

Kodeks uključuje jezik usmjeren na sprječavanje zlouporabe moći i utjecaja na zastrašivanje drugih te namjernog uvođenja lažnog ili netočnog sadržaja.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Wikipedia 15. siječnja proslavila 20. obljetnicu te ušla među 15 svjetskih web stranica s procijenjenih 1,7 milijardi posjetitelja mjesečno.

On dolazi usred pojačanog pritiska na internetskim platformama da zaustave kampanje manipulacije i širenja dezinformacija koje se mogu koristiti za razne političke ciljeve te za promicanje nesloge ili nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:04