KOLONIJALNE VEZE

William i Kate su na turneji na Karibima, morali su mijenjati raspored zbog negodovanja lokalaca

Dužnosnici Belizea rekli su da je događaj planiran za nedjelju otkazan jer je više desetaka stanovnika organiziralo prosvjed

princ William i Kate Middleton

 Chris Jackson/POOL/AFP

Britanski princ William i njegova supruga Kate stižu u subotu u Belize u sklopu tjedan dana duge turneje po Karibima koja je izazvala kontroverze i prije nego što je uopće počela zbog sve češćeg preispitivanja kolonijalnih veza Britanskog Carstva s tom regijom.

Dolazak u Belize vojvode i vojvotkinje od Cambridgea poklapa se s obilježavanjem 70. godine kraljice Elizabete II. na britanskom prijestolju, a uslijedio je gotovo četiri mjeseca nakon što je Barbados glasanjem odlučio da će postati republika i prekinuti veze s monarhijom, no i da će ostati dio Commonwealtha.

Kraljičin unuk i njegova supruga svoja prva tri dana trebali bi provesti u Belizeu, bivšem Britanskom Hondurasu. Uoči njihova polaska iz Britanije, dužnosnici Belizea su rekli da je događaj planiran za nedjelju otkazan pošto je više desetaka lokalnih stanovnika organiziralo prosvjed.

Stanovnici Indian Creeka, autohtonog sela Maja u južnom Belizeu, Reutersu su izjavili kako su uznemireni jer je helikopter kraljevskog para dobio dopuštenje da sleti na mjesno nogometno igralište bez prethodnih konzultacija s lokalnim vlastima. Selo je već godinama u zemljišnom sporu s grupom za očuvanje okoliša koju podržava kraljevska obitelj, izazivajući tako gnjev autohtonog stanovništva zbog naselja iz kolonijalnog razdoblja.

image

Belize City

Johan ORDONEZ/AFP

Umjesto toga planiran je posjet drugome mjestu, priopćila je vlada Belizea. U priopćenju je i Kensingtonska palača potvrdila da će raspored vojvode i vojvotkinje od Cambridgea biti izmijenjen zbog "osjetljivih pitanja" u koje je uključena zajednica Indian Creek te da će više pojedinosti o tome biti objavljeno naknadno.

Nakon Belizea, vojvoda i vojvotkinja trebali bi posjetiti Jamajku i Bahame, a planirani su i njihovi sastanci te razna druga događanja s političarima i brojnim lokalnim čelnicima.

Dickie Arbiter, tajnik za medije kraljice Elizabete od 1988. do 2000., turneju je nazvao nekom vrstom posjeta dobre volje koji bi trebao barem privremeno povećati popularnost kraljevske obitelji.

Smatra da danas mnogi ljudi monarhiju doživljavaju kao anakronizam koji treba napustiti, no ne očekuje da će se išta bitnije izmijeniti dok je Elizabeta II. na prijestolju.

"Kraljevska obitelj je pragmatična", rekao je. "Zna da ne može zauvijek gledati na ove zemlje kao na države Britanskog Carstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09