SUD ODBIO ODGODU

WISCONSIN IZLAZI NA IZBORE UNATOČ STRAHU OD KORONAVIRUSA 'Sada će birači morati birati između vlastita zdravlja i prava glasa...'

 AFP

Birači u američkoj saveznoj državi Wisconsinu danas izlaze na izbore za demokratsku predsjedničku nominaciju pošto je sud poništio odluku guvernera da se oni odgode.

Dužnosnici, međutim, ne znaju što da očekuju na biralištima pošto je stanovnicima Wisconsina, kao i većini u Sjedinjenim Državama, rečeno da ostanu u kućama, a javna okupljanja su zabranjena.

Demokratski guverner Tony Evers u ponedjeljak je odgodio izbore do lipnja, ali je republikanska većina u tamošnjem parlamentu uložila žalbu sudu uz obrazloženje da Evers ne može jednostrano mijenjati datum izbora.

Vrhovni sud Wisconsina je većinom glasova, glasajući po ideološkoj liniji, odlučio im dati za pravo.

"Sada će birači morati birati između vlastita zdravlja i prava glasa, što su odgovorni javni dužnosnici htjeli izbjeći", rekla je Satya Rhodes-Conway, demokratska gradonačelnica Wisconsina.

Pravna nadmudrivanja zasjenila su izbore u Wisconsinu, prvoj državi koja održava glasanje od 17. ožujka, pošto ih je u nekoliko njih to odgođeno zbog pandemije.

Po anketama, bivši potpredsjednik Joe Biden ima golemu prednost nad ljevičarskim senatorom Berniejem Sandersom.

Održavanju izbora pomoći će pripadnici Nacionalne garde pošto je pola članova biračkih odbora odlučilo ostati kod kuće. Na biračkim mjestima morat će se održavati propisana udaljenost i dezinficirati ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:00