SKANDAL

WUHAN AMERIČKOG KONTINENTA Siromašne države optužuju SAD da im šalju prepune avione zaraženih osoba, posebno je pogođena jedna zemlja

 
 AFP

S blizu sto tisuća mrtvih u pandemiji, Sjedinjene Američke Države drže tužan svjetski rekord. Predsjednik Donald Trump je doduše uveo striktne mjere ograničenja ulaska u zemlju i doseljavanja. Ali zrakoplovi s osobama koje Washington prinudno vraća u njihove zemlje i dalje lete u smjeru Južne Amerike i Karipskih otoka. Među putnicima ima dosta onih koji su zaraženih koronavirusom, piše Deutsche Welle.

Washington je izložen kritici da ovakvom bezobzirnom praksom izvozi virus u zemlje čiji zdravstveni sustavi s njom ne mogu izići na kraj. Haiti, zemlja s jedanaest milijuna stanovnika, ima 60 respiratora. Tek nakon objavljivanja izvješća u listu Miami Herald, zaustavljeno je protjerivanje petorice građana Haitija koji su zaraženi virusom.

- Američka vlada je suodgovorna za širenje pandemije - napisala je Ariana Sawyer koja se u nevladinoj organizaciji Human Rights Watch bavi pitanjima useljavanja:

- Američka imigracijska služba je protjerivala ljude čiji je test na koronavirus pozitivan, unatoč ograničenjima putovanja širom svijeta i preporukama zdravstvenih stručnjaka.

Gvatemala je među zemljama koje su najteže pogođene ovakvom američkom praksom. Vlada ove države u Srednjoj Americi je prethodnih tjedana nekoliko puta odbila odobriti letove iz SAD-a, ali ona ipak ne želi ulaziti u ozbiljniji sukob s moćnim Washingtonom.

Bijela kuća insistira na vraćanju ilegalnih doseljenika – to od Trumpa očekuju njegovi birači. Jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije je izjavio za magazin New Yorker da „SAD nemaju vremena za gluposti Gvatemale. "Prinudno vraćanje se mora nastaviti." Trump je zemljama koje odbijaju odobriti takve letove zaprijetio sankcijama.

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy tvrdi da 50 do 75 posto protjeranih imaju koronavirus. Kada se predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei službeno požalio na visok postotak zaraženih, Washington je poslao svoje zdravstvene stručnjake u Gvatemalu. Pregledali su dvanaest slučajno izabranih osoba koje su stigle deportacijskim letovima iz SAD-a. Svih dvanaest osoba su, prema podacima predsjednika Gvatemale, imale pozitivan test.

Ministar zdravlja Gvatemale je izjavio da Washington zaoštrava pandemijsku krizu i nazvao SAD 'Wuhanom američkog kontinenta' – to je aluzija na kineski grad gdje je izbila pandemija.

-->

Na insistiranje vlade Gvatemale, američke institucije nadležne za deportaciju su učinile neke ustupke. Osobe koje su predviđene za prinudan povratak bit će pregledane. Tko ima temperaturu veću od 37,2 ne ide u avion nego u karantenu.

Ali ovakve preglede vrše državni činovnici koji nisu medicinski obrazovani. Postavlja se pitanje hoće taj pregled zaista biti kompetentan. Neimenovani činovnik je za New Yorker izjavio:

- Tu sam poprilično skeptičan.

- Imigracijska služba je odgovorna da migranti prije deportacije budu pregledani. A vidjeli smo da u najvećem broju slučajeva ne testiraju ljude na koronu - kaže Ariana Sawyer, prenosi Deutsche Welle.

- Umjesto toga kontroliraju povišenu temperaturu i druge simptome. Poznato je da mnogi koji su zaraženi nemaju simptome. A to znači da je ovakav pregled nedovoljan.

Oporba u SAD zahtjeva isto. Nekoliko demokratskih senatora, među kojima su bivši predsjednički kandidati Bernie Sanders i Elizabeth Warren, poslali su otvoreno pismo Trumpovoj administraciji u kojem zahtijevaju da svi migranti prije deportacije budu testirani.

- Prisilno slanje osoba koje su zaražene korona-virusom u zemlje porijekla krši humanitarne i zdravstvene standarde, koje naša nacija u doba pandemije mora poštivati - kažu senatori u pismu koje je upućeno državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

Oni kod kojih se ustanovi virus morali bi, prema potpisnicima pisma, dobiti 'odgovarajući medicinski tretman'. Deportacija mora se mora odgoditi dok ne ozdrave i ne budu više zarazni, zahtijevaju oporbeni senatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:22