NIJE ČITAO USTAV

Wyclef Jean neće se moći kandidirati za predsjednika Haitija

Tako je odlučilo izborno povjerenstvo, a razlog njegovoj odluci jest taj što Jean posljednjih pet godina nije živio u otočnoj državi, kako to nalaže Ustav
 AFP

PORT-AU-PRINCE - Međunarodna hip-hop zvijezda Wyclef Jean neće se moći kandidirati na predstojećim predsjedničkim izbortima na Haitiju, odlučilo je danas haićansko izborno povjerenstvo, a razlog njegovoj odluci jest taj što Jean posljednjih pet godina nije živio u otočnoj državi, kako to nalaže Ustav predsjedničkim kandidatima.

Glasnogovornik izbornog povjerenstva objavio je da je za izbore koji se trebaju održati 28. studenoga prihvaćeno 15 kandidatura, a 19 ih je odbijeno, među njima i Jeanova. Glazbeni mogul i nekadašnji vođa skupine The Fugees izjavio je da prihvaća odluku povjerenstva.

- Ne slažem se s presudom, ali u cijelosti poštujem konačnu odluku povjerenstva i apeliram na moje pristaše da učine isto - rekao je te dodao da će ipak nastaviti svoj angažman na pomoći državi koju je u siječnju pogodio razoran potres i ubio više od 250.000 ljudi.

Jean je rođen na Haitiju, gdje je proveo i prvih devet godina života, a potom mu se obitelj preselila u SAD.

Iako u prvim komentarima nije bilo do kraja jasno zašto je povjerenstvo odbilo njegovu kandidaturu, ali kasnije je potvrđeno da je problem u tome što glazbenik nema prebivalište na Haitiju. Njegova kandidatura izazvala je publicitet, a glazbenik je sebe opisivao kao “rođenog Haićana” koji želi pomoći svojoj razorenoj zemlji.

Imao je veliku potporu među mladima Haitija, ali njegov angažman u politici imao je i protivnike - Jean se početkom tjedna sakrio na nepoznatoj lokaciji, jer je počeo dobivati prijetnje smrću. Već ranije postojala je bojazan kako njegova kandidatura neće moći proći na povjerenstvu, ali on se branio kako zbog toga što je 2007. imenovan putujućim veleposlanikom Haitija, ne mora zadovoljavati zahtjeve o prebivalištu.

Njegova kandidatura imala je svoje protivnike i u SAD-u: glumac Sean Penn, koji vodi kamp za beskućnike na Hatiju, nedavno je izjavio da Jeana “nije bilo nigdje”, kada se vodila borba za pomoć stradalima u potresu. New York Times je nedavno objavio priču o lošem upravljanju novcem u Jeanovoj humanitarnoj zakladi Yele Haiti. Tako je zaklada isplatila honorar od 250.000 dolara televizijskoj postaji koju je malo prije toga kupio upravo Wyclef Jean.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:51