VJERNI PRIJATELJI

Xi ipak nije sam: Pogledajte elitu koja je u pekingu pravila duštvo kineskom predsjedniku

Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara smanjio je broj svjetskih čelnika koji prisustvuju Igrama, no neki su se rado pojavili

Aleksandar Vučić, Xi Jinping, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev

 AFP

U Pekingu je danas na spektakularan način održana svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Prijestolnica Kine je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je bio prvi stadion domaćin svečanosti otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

image

Kineski predsjednik Xi Jinping

Ben Stansall/AFP

Svečanosti su nazočili kineski predsjednik Xi Jinping te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i drugi visoki kineski dužnosnici, između ostalih i glavni tajnik UN-a António Guterres i monegaški princ, ali i čelnici zemalja u kojima, barem iz vizure mnogih zapadnih zemalja, vladaju autokratski režimi.

image

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Carl Court/AFP

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je još ranije popis državnika te drugih uzvanika koji dolaze uveličati ceremoniju u Pekingu.

Oni čiji je dolazak najavljen:

Popis je predvodio ruski predsjednik Vladimir Putin, a na njemu su se, između ostalih, našli i kambodžanski kralj Norodom Sihamoni, predsjednica Singapura Halimah Yacob, kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev, kirgistanski predsjednik Sadir Džaparov, tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon, turkmenistanski predsjednik Gurbangulij Berdimuhamedov, uzbekistanski predsjednik Šavkat Miržijojev, egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani, prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata princ Mohammed bin Zayed Al Nahyan, poljski predsjednik Andrzej Duda, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, veliki vojvoda Henri od Luksemburga, princ Albert II. od Monaka, argentinski predsjednik Alberto Fernández, ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso Mendoza, premijer Papue Nove Gvineje James Marape, predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, azerbajdžanski premijer Ali Ahmadov, tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach i generalni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres.

image

Ruski predsajednik Vladimir Putin

Anthony Wallace/AFP

Neke od njih na svečanosti otvaranja uhvatile su novinarske kamere i fotoaparati, no neke objektivi u Pekingu još nisu detektirali, a predstavnike nekih zemalja niti neće jer su se čelnici dijela država odlučili na diplomatski bojkot Igara u Pekingu.

image

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi

Carl Court/AFP

Diplomatski bojkot zbog kršenja ljudskih prava u Kini i zabrinutosti u vezi covida-19, što je razljutilo službeni Peking, smanjili su broj svjetskih čelnika i stranih uglednika koji su prisustvovali otvaranju.

image

Kirgistanski predsjednik Sadir Džaparov

Anthony Wallace/AFP

Ipak, kineski predsjednik Xi Jinping trebao se prije otvaranja sastati s više od 20 državnih čelnika.

Oni koji bojkotiraju:

SAD su ranije najavile diplomatski bojkot, ali su dozvolile svojim sportašima da se natječu. SAD su slijedili glavni saveznici poput Velike Britanije, Australije i Kanade, prenosi Al Jazeera.

image

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres (lijevo) u društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha (u sredini) i predsjednika Kine Xi Jinpinga (desno)

Anthony Wallace/AFP

Kosovo i Litva, čiji su odnosi s Pekingom pogoršani zbog njihovog jačanja veza s Tajvanom, također diplomatski bojkotiraju igre.

image

Predsjednik kazahstana Kasim-Žomart Tokajev

Anthony Wallace/AFP

Indija je objavila da neće slati nijednog dužnosnika nakon izvješća da je kineski vojni zapovjednik koji je sudjelovao u smrtonosnim sukobima s indijskim graničnim snagama 2020. godine izabran za jednog od nositelja olimpijske baklje.

image

Tađikistanski predsjednik Emomali Rahmon

Carl Court/AFP

No, tu su i zemlje koje službeno ne sudjeluju u bojkotu, ali ipak ne prisustvuju.

Oni koji ne bojkotiraju, ali ih ipak nema:

Članovi norveške i švedske kraljevske obitelji kraljevskih obitelji, koji inače prisustvuju Zimskim olimpijskim igrama, ovoga su puta odlučili ne prisustvovati.

image

Prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata princ Mohammed bin Zayed Al-Nahyan

Anthony Wallace/AFP

Isto tako ni čelnici iz Njemačke, Austrije ili Švicarske, redom zemalja izuzetno jakih u zimskim sportovima.

image

Tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn

Anthony Wallace/AFP

Službeno se pozivaju na pandemiju koronavirusa, a ne na nekakav diplomatski prosvjed. Drugi, poput Danske, Nizozemske i Novog Zelanda, naveli su kao razlog covid-ograničenja i oštre restrikcije, a također su izrazili zabrinutost zbog situacije s ljudskim pravima u Kini.

image

Princ od Monaka Albert II.

Carl Court/AFP
image

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach

Ben Stansall/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:25