KONTROLA BEZ GRANICA

Xi izdao naredbu koju 97 milijuna Kineza ne može nikako odbiti

Izvoz se u prva dva ovogodišnja mjeseca smanjio za 6,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je bilježio pad 10,2 posto

Xi Jinping

 Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/eyevine/profimedia

Nekoliko dana prije početka Svekineskog nacionalnog kongresa, zaposlenici revizorske tvrtke EY Kina, članovi Komunističke partije, dobili su uputu da na reveru nose značku kojom to pokazuju. Odgovarajući je zahtjev poslan članicama i članovima Partije, njih 97 milijuna, u drugim tvrtkama.

Znak je to jačanja utjecaja Partije u kompanijama, privatnim i stranim, malim i velikim. Prije nekoliko godina, u sklopu projekta partijskog sekretara Xi Jinpinga, upravama su stigli zahtjevi da se formiraju partijske ćelije. Koje su dobile ovlasti izravnog utjecanja na poslovne odluke. Što, očekivano, nije dovelo do poboljšanja poslovanja.

Financijska je tržišta razočarala niska inflacija - da, u NR Kini se muče time - prošlog mjeseca, svega 1%, najniže u godinu dana, pa se već naziru tmurni oblaci deflacije koja ostaje kod proizvođačkih cijena, pale su 1,4%. Niska potražnja je teškoća s kojom se vlasti nose, Kineskinje i Kinezi nisu skloni trošiti, prodaja osobnih vozila pala je u prva dva mjeseca ove godine za 20 posto.

Izvoz se u prva dva ovogodišnja mjeseca smanjio za 6,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je bilježio pad 10,2 posto (u prosincu 7,5%).

image

Xi Jinping

NOEL CELIS/AFP

NR Kina se suočava s nizom ekonomskim problema, u Središnjem kraljevstvu više nije uvijek sunčano, a dodatna je nevolja što su nekretninske dionice na putu medvjeđeg tržišta (stanje na tržištu dionica u kojem je imovina u padu) jer optimizam ulagača zbog mjera potpore Beijinga/Pekinga blijedi, prenosi Bloomberg. Udar koji je izazvao zamalo krah nekretninskog diva Evergrande i dalje odjekuje sektorom.

Tomu treba dodati rast nezaposlenosti među mladima, zato je na Kongresu premijer u odlasku Li Keqiang pričao o otvaranju 12 milijuna radnih mjesta.

Lokalne vlasti su dodatna ekonomska prepreka jer, kako procjenjuje S&P, dvije trećine tih tijela zaduženo je više od 120% prihoda. The Financial Times prenosi informaciju Kineske akademije za fiskalne znanosti koja je otkrila da su lokalne vlasti, ostavši bez novca, umjetno povećale prihode prošle godine prodajom dijelova zemlje vlastitim ulagačkim tijelima. Više od polovice 2,2 bilijuna renminbija (316 milijardi dolara) prodaje stambenih parcela lokalnih kineskih vlasti u 2022. godini bilo je u tom sumnjivom modelu pa bi velik broj transakcija mogao biti lažan i služiti samo knjigovodstvenoj svrsi dok novca, jednostavno, nema.

image

Xi je u ponedjeljak u govoru na Kongresu trasirao put rekavši da želi da privatna poduzeća budu bogata, ali da također budu na korist svima te da s državnim poduzećima podijele odgovornost za postizanje boljitka sveg stanovništva

Greg Baker/AFP

Xi se ne da smesti lošim vijestima iz tijela kojima upravlja Partija i odlučan je nastaviti tim smjerom. Tijekom Kongresa je potvrđeno da će vlada ojačati proces kontrole privatnih tvrtki korištenjem “zlatnih dionica”.

The Wall Street Journal tumači kako je 2013. godine Xi pristao - tad je tek bio došao na vlast - da se udio vlade u privatnim tvrtkama smanji zadržavajući “posebne upravljačke dionice” (zlatne). Sada ih aktiviraju i na temelju njih, iako je katkad riječ o 1% udjela, vlada zauzima mjesto u upravnom odboru izravno utječući na poslovne odluke. Reuters je 13. siječnja javio da je vlada stekla manjinski udio sa specijalnim pravima u dvije lokalne jedinice tehničkog giganta Alibaba. Dodajmo tome partijskog sekretara (prošle je godine oko 37% tvrtki izlistanih u Shanghaiu i Shenzhenu izmijenilo statute kako bi formaliziralo ulogu partijskih odbora unutar kompanija: 2018. godine bilo ih je 6%) i samostalnost privatne tvrtke je oslabljena. Antony Blinken, američki državni tajnik je u razgovoru za CBS News prošli mjesec rekao: "U Kini zapravo nema razlike između privatnih tvrtki i države."

Xi je u ponedjeljak u govoru na Kongresu trasirao put rekavši da želi da privatna poduzeća budu bogata, ali da također budu na korist svima te da s državnim poduzećima podijele odgovornost za postizanje boljitka sveg stanovništva. Ne koristi više frazu “zajednički prosperitet” jer je podsjećala na razdoblje Mao Zedonga, ali sadržaj je isti. Na sastanku iza zatvorenih vrata s vladinim savjetnicima koji predstavljaju poslovni sektor pozvao je tvrtke i poduzetnike da pokažu "domoljublje" i aktivno se uključe u dobrotvorne inicijative, prenio je Reuters. Prevedno, dajte nama novac da ga mi dijelimo potrebitima.

Kongres je već donio odluke o formiranju posebnih komisija pod izravnom partijskom kontrolom koje će kontrolirati financijsko tržište i tehnologiju. Središnja financijska radna komisija preuzet će regulaciju industrija kao što su bankarstvo i osiguranje, s nekim ovlstima središnje banke koja tako gubi utjecaj. Očekuje se da će ju voditi Ding Xuexiang, dosadašnji šef Xijevog ureda. Kineski je car nekad imao moć nad tianxia (天下), svime pod kapom nebeskom. Xi prvo želi kontrolu nad svime u NR Kini, a onda slijedi ostatak onoga pod kapom nebeskom.

Svenacionalni kineski kongres već je bio izviješten da će se nastaviti prošlogodišnja praksa i rast obrambenog proračuna (7,2%) bit će veći od očekivanog ekonomskog napretka (5%). Beijing je krajem prošle i početkom ove godine bio pokrenuo promjenu u diplomatskom nastupu, smijenjen je glasnogovornik Zhao Lijian, utjelovljenje nasrtljive diplomacije poznate kao “vučja”. Stigao je i novi ministar vanjskih poslova, Qin Gang, donedavni ambasador u SAD-u, pisalo se o kineskoj ofenzivi šarma. Qin je sve to lijepo pokopao na Kongresu rekavši kako se nastavlja snažna borba za kineske interese pa će zbog toga proračun službe vanjskih poslova porasti 12,2% (prošle je godine rast bio 2,4%): iznosit će 8 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:12