ŠTO SE DOGAĐA?

Xi iznenada okupio šefove tajne službe: ‘Pripremite se na oluju!‘

Najnovija upozorenja stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova

 Xi Jinping

 Mark Cristino/Afp

Kineski čelnik Xi Jinping iznenada je sazvao svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost i poručio im da razmisle o "najgorem mogućem" scenariju i pripreme se za "oluju", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore kako bi se suprotstavila svim unutarnjim i vanjskim prijetnjama, piše CNN.

"Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali", rekao je Xi u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

"Moramo misliti o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za snažne ‘vjetrove i valove‘ pa čak i opasno, olujno more", dodao je.

Najnovija upozorenja Xija, najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća, stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što vidi kao sve neprijateljskije međunarodno okruženje.

Suočen s onim što je nazvao "složenom i ozbiljnom" situacijom, Xi je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i svojih sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u "stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi".

Također je pozvao Kinu da nastavi jačati nadzor sigurnosnog rizika i sustav ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kibernetičkog prostora.

Pod Xijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne sigurnosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od navodnih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, protušpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Nedavno je proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o protušpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na sve "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese".

"Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje ekonomsku, čini se", napisao je Bill Bishop koji se već godinama bavi Kinom.

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi utišao nemire nakon što su grad uzburkali veliki demokratski prosvjedi.

Percepcija da je sigurnost, a ne gospodarstvo, postalo glavni prioritet Pekinga, pojačana je nedavnim masovnim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain & Company te tvrtku za Mintz Group.

Racije su prestrašile međunarodne tvrtke, u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi oživjela usporeno gospodarstvo koje su pogodila trogodišnja ograničenja zbog Covida.

U ožujku su kineske vlasti pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu – 17. japanskog državljanina koji je pritvoren u Kini otkako je zakon o protušpijunaži uveden 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 05:35